He is Your Brother

Från Wikipedia
(Omdirigerad från He Is Your Brother)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
He Is Your Brother
Singel av ABBA
Från albumet Ring ring
B-sidaSanta Rosa
Utgiven1 november 1972 [1]
FormatGrammofon
Inspelad1972
GenrePop
SkivbolagPolar Music
ProducentMichael B Tretow
Album
Ring ring

"He Is Your Brother" är en popsång inspelad av den svenska musikgruppen ABBA, då under namnet Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid. Text och musik skrevs av Benny Andersson och Björn Ulvaeus och inspelningen påbörjades 17 oktober 1972 i Europa Film Studios, Stockholm.[2]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Sången finns med på gruppens första gemensamma musikalbum Ring ring, som utkom 1973 och togs även med på gruppens första samlingsalbum, Greatest Hits, som släpptes internationellt 1976.

På ABBA:s världsturné 1977 var detta den äldsta låten som framfördes live. Den näst äldsta låten som framfördes under turnén var Waterloo från 1974.

ABBA framförde sången live vid TV-konserten Music for Unicef i FN-högkvarteret i New York 1979. Sången framfördes som en del i ett öppningsmedley på showen, då alla medverkande artister samlades på scenen.

Singelskiva[redigera | redigera wikitext]

He Is Your Brother valdes som den uppföljande singeln (Omslagsbild) till People Need Love, som var gruppens första gemensamma singelskiva. I USA gavs singeln, precis som föregångaren, ut på Playboy Records.

Sida A[redigera | redigera wikitext]

  1. He Is Your Brother

Sida B[redigera | redigera wikitext]

  1. Santa Rosa

Covers[redigera | redigera wikitext]

Den svenska duon Svenne & Lotta spelade in en ny version av sången och tog med den som B-sida på sin singel Dance (While the Music Still Goes On), som också den är en ABBA-cover.

1999 gjorde ABBA-tributbandet Arrival en cover på sången till sitt musikalbum First Flight.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.
  1. ^ ”ABBA Annual 1972”. Arkiverad från originalet den 27 september 2010. https://archive.is/20100927190113/http://www.abbaannual.com/1972.htm. Läst 11 december 2010. 
  2. ^ ABBA - The complete recording sessions, Carl Magnus Palm, 1994, sid. 25