Musikalbum

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
De tidiga albumen var förpackningar på 78 RPM-skivor i bokformat, likt ett fotoalbum.

Musikalbum eller bara album, ibland kallat fullängdare, är ett format för att paketera och distribuera ett antal musikstycken, vanligen cirka 10 till 15 om det är populärmusik och cirka 15–20 stycken om det är ett samlingsalbum. Termen album härrör från bruket att samla ett antal 78-varvare från en artist/grupp i ett fysiskt album att bläddra i. Första sådana samlingen att kallas album var Pjotr Tjajkovskijs Nötknäpparen 1909.[1][2]

Vanligaste distributionsformat för album har i tur och ordning varit stenkakor, vinylskivor, kassettband, CD och digital nedladdning. Ett annat sätt att sälja album är via DVD-album som innehåller både video och ljudspår.

Ett album innehåller vanligen minst fem låtar eller mer än 20 minuters speltid, annars kallas det en EP (Extended Play) eller singel. Men artisten/gruppen kan även välja att släppa ett dubbelalbum där två skivor utgör en enhet. Detta är vanligt för samlingsalbum och livealbum. Även trippelabum förekommer.

Framförallt dansband brukar numera tala om fullängds-cd eller full-cd som parallellt begrepp till album för att skilja dem åt från singelskivorna.

Typer av album[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Recording Technology History”. http://history.sandiego.edu/gen/recording/notes.html. 
  2. ^ ”Chronomedia”. http://www.terramedia.co.uk/Chronomedia/years/1909.htm. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]