Heiligenberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Heiligenbergs slott.

Heiligenberg är en tysk ort och kommun (Gemeinde) i Bodenseekreis i delstaten Baden-Württemberg, ett par mil norr om Bodensjön. Folkmängden uppgick till 2 849 invånare i slutet av 2009, på en yta av 40,77 kvadratkilometer.[1]

Läge och klimat[redigera | redigera wikitext]

Heiligenberg ligger i övre Linzgau och ligger ovanpå en istidsmorän som åtskiljer de höglänta och låglänta delarna av Linzgau. På grund av läget erbjuder Heiligenberg ovanligt fin utsikt över Bodensjön och Alperna och går ibland under smeknamnet "Bodensjöns utsiktsterrass".

På grund av höjden, cirka 700 meter över havet, är klimatet avsevärt strängare än det är nere vid Bodensjön. Sommartid blir det därför, till skillnad från nere vid sjön, nästan aldrig för varmt och vintertid får Heligenberg betydligt mera snö, och man kan därför utöva ett visst mått av vintersporter i Heiligenbergs näromgivning.

Tack vare klimatet har Heiligenberg blivit en av staten erkänd luftkurort.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I delar av området har fynd från stenåldern hittats. Området kristnades omkring år 600 av Sankt Gallus. Det är oklart om namnet Heiligenberg kommer från den tiden eller om det redan i förkristen tid var en kultplats.

År 1083 nämndes orten första gången i en urkund, då som "mons sanctus". På 1200-talet lät Linzgaus lantgrevar bygga en borg som 1535 övergick i Fürstenhaus Fürstenbergs ägo och byggdes om till ett slott som än idag tillhör samma familj.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Heiligenberg har tillsammans med Salem och Frickingen ingått i så kallat Gemeindeverwaltungsverband (med Salem som huvudort).

Byggnader[redigera | redigera wikitext]

Personer från Heligenberg[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistisches Bundesamt Deutschland; Gemeindeverzeichnis GV 2000, Gebietsstand: 31.12.2009 (Jahr) (excelfil) Arkiverad 19 maj 2011 hämtat från the Wayback Machine. Läst 30 december 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]