Hellanikos av Lesbos

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karta över ön Lesbos där Hellanikos troligen föddes
del ur Atlantis

Hellanikos av Lesbos (grekiska: Ελλάνικος ), född omkring 480 till 490 f.Kr. troligen i MytileneLesbos, död omkring 395 till 405 f. Kr. troligen kring Perperene i Aiolien,[1] var en grekisk logograf (historieskrivare) som levde under Antiken. Hellanikos är känd för att systematiskt ha skrivit historiska arbeten utifrån den grekiska mytologin. En avskrift av manuskriptet "Atlantis" har återfunnits bland papyrussamlingen Oxyrhynchus papyri.[2][3]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Endast lite är känd om Hellanikos liv. Han föddes troligen på ön Lesbos.[1] Han bodde en tid vid kungliga hovet i Antikens Makedonien och även en period i Aten.

Skrifter[redigera | redigera wikitext]

Hellanikos har troligen författat ett 30-tal skrifter, originalen finns endast bevarade som fragment.[1] Bland verken kan nämnas

Hellanikos är känd för att ha skrivit kronologiska och lokalhistoriska arbeten utifrån den Grekisk mytologin. Han nedtecknade dock inte enbart sina egna iakttagelser utan även andras berättelser, lokala sägner och myter i likhet med till exempel Herodotos. Även om detta blev början på systematisk historiebeskrivning kritiserades detta arbetssätt senare bland andra av Thukydides.

De bevarade fragmenten redovisas dels i "Fragmenta historicorum græcorum" (Fragmente der griechischen Historiker) av Karl Müller (utgiven 1885 i Paris),[2] dels i en nyversion av Felix Jacoby (utgiven 1909 i Berlin). Dessa böcker redovisar historiker vars egna skrifter inte finns bevarade men som i sin tur citeras av andra historiker.

Texten från Atlantis är delvis bevarad i en avskrift på en papyrusrulle som återfanns bland Oxyrhynchus papyri, katalognumret är P.Oxy.VIII 1084.

1911 publicerades delar av texten i den 8:e volymen av bokserien "The Oxyrhynchus Papyri".[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]