Helmer Strömberg

Från Wikipedia
Helmer Strömberg
Född29 november 1848[1]
Linköpings församling[1], Sverige
Död6 mars 1910[1] (61 år)
Maria Magdalena församling[1], Sverige
Medborgare iSverige
SysselsättningOperasångare
BarnFrithiof Strömberg (f. 1878)
Redigera Wikidata

Anders Christian Helmer Strömberg, född 29 november 1848 i Linköping, död 6 mars 1910 i Stockholm, var en svensk operasångare (bas).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Helmer Strömberg var son till fältkamreraren Daniel Wilhelm Strömberg. Han ägnade sig efter avslutade skolstudier först åt pianostudier men övergick till sången och tog lektioner för Fritz Arlberg. År 1871 debuterade han på Kungliga Teatern som Sarastro i Trollflöjten och guvernören i Don Juan. Han blev samma år fast engagerad där. Åren 1872–1875 åtnjöt han tjänstledighet, bland annat för studier i Tyskland och för gästspel på operascenen i Rotterdam 1874, där han uppträdde som Sarastro i Trollflöjten och Marcel i Hugenotterna. Från 1875 var han åter anställd vid Kungliga Teatern i Stockholm, men måste 1894 ta avsked från sångscenen på grund av sjuklighet. 1879 gästspelade han i Dresden i sina glansroller som Sarastro och Marcel. Strömberg hade en fyllig basröst och en mäktig gestalt, vartill kom en särskilt i komiska roller framträdande förmåga av karakterisering. Bland de seriösa baspartier han utförde märks Kasper i Friskytten, Walther Fürts i Wilhelm Tell, Pietro i Den stumma från Portici, Lantgreven i Tannhäuser, konungen i Lohengrin, Pogner i Mästersångarne i Nürnberg samt Lothario i Mignon. På det komiska området framställde han bland annat Bartholo i Figaros bröllop och Barberaren i Sevilla och Joussaume i Advokaten Pathelin. Strömberg är begravd på Norra begravningsplatsen utanför Stockholm.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Sveriges dödbok 1815–2022, nionde utgåvan, Sveriges Släktforskarförbund, december 2023, Strömberg, Anders Kristian Helmer.[källa från Wikidata]