Helmuth Ellgaard

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Helmuth Ellgaard, framför en illustration för seglarolympiaden i Kiel 1936.

Helmuth Ellgaard, född 3 mars 1913 i Hadersleben, Tyskland; död 22 april 1980 i Kiel, Västtyskland, var en tysk illustratör, konstnär och journalist.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Helmuth Ellgaard föddes i det dåvarande tyska Haderslev (Hadersleben) i Nordslesvig. 1928 lämnade familjen Haderslev som efter folkomröstningen 1922 blev danskt, för att flytta till Kiel. Redan tidigt intresserade sig Helmuth Ellgaard för teckning och målning. 1934 fick han sin utbildning på Fachhochschule für Kunst und Gestaltung i Kiel och arbetade samtidigt som reportagetecknare för dagstidningen Kieler Neueste Nachrichten. Han lärde sig att hantera penna och skissblock och hans specialitet blev snabba skisser med ritkol.

Liv och verk[redigera | redigera wikitext]

Helmuth Ellgaard (med skissblock), som krigsreporter i Frankrike 1940.

År 1939 flyttade Ellgaard nygift till Berlin. Hans stora förebild vid den tiden var tecknaren och illustratören Theo Matejko som hade sin ateljé i Berlin. Under andra världskrigets var han krigsreporter och som löjtnant i flygvapnet (Luftwaffe) deltog han i många räder som tecknande journalist, bland annat vid Slaget om Storbritannien 1940. Hans arbeten publicerades i den renommerade veckotidskriften Berliner Illustrirte Zeitung. Under kriget föddes även de båda sönerna Peter (1940) och Holger (1943).

Genom kriget hade de stora förlagshusen i Berlin förstörts och nya tidningar och tidskrifter uppstod bland annat i Hamburg och München. Familjen Ellgaard flyttade därför till München, där Helmuth Ellgaard var med att starta bildmagasinet Revue, som var en av de många nya tidskrifterna i efterkrigstidens Västtyskland. I redaktionen för Revue arbetade Ellgaard som fast anställd bildredaktör och reportagetecknare. I nästan varje veckoutgåva fanns illustrationer av honom, från 1953 även i färg. Hans förebilder var nu amerikanen Norman Rockwell och dansken Kurt Ard.

År 1956 gjorde han sig självständig och flyttade med familjen till Hamburg. Här illustrerade han tidskriftsromaner, böcker och arbetade för reklamfirmor. Hans stora insats under perioden 1954 till 1961 var dock illustrationen av ett stort antal filmaffischer, där affischen från 1959 för antikrigsfilmen ”Bron” (Die Brücke) är hans mest framstående arbete. År 1980, 67 år gammal, dog han i en hjärtinfarkt.

En stor del av hans arbeten donerades 2003 av hans båda söner Peter och Holger Ellgaard till Haus der Geschichte i Bonn.

Illustrationer (urval)[redigera | redigera wikitext]

Filmaffischer (urval)[redigera | redigera wikitext]

För fler affischer av Helmuth Ellgaard se commons.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]