Helsingborgs Gummifabrik AB

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gummifabriken i Helsingborg, nu lokaler för bland annat Campus Helsingborg.

Helsingborgs Gummifabriks AB, industriföretag som under en stor del av 1900-talet var den i särklass största arbetsplatsen i Helsingborg; när rörelsen var som störst hade man över 3 000 anställda, varav en mycket stor andel var kvinnor.

Företaget grundades 1891. Initiativtagare var Johan Dunker, en dansk hamningenjör med tyskt påbrå. Flera inflytelserika helsingborgare, med konsulen och industrimannen Petter Olsson i spetsen, sköt till pengar till projektet. I ledningen för företaget befann sig redan från första början Henry Dunker, Johan Dunkers son.

Företagets huvudprodukt var galoscher. I början brottades man med stora problem när det gällde kvaliteten på dessa skodon. Henry Dunker begav sig då till Ryssland för att studera gummiframställningen där. I Riga blev han bekant med kemisten Julius von Gerkan och övertalade honom att flytta till Helsingborg för att hjälpa till med att utveckla Gummifabrikens produkter. Efter hand övervann man de största svårigheterna och inom loppet av de närmaste deccenierna kom man att bli den helt dominerande aktören på den svenska gummimarknaden, bl.a. genom förvärvet av gummifabriken i Trelleborg, sedermera Trelleborg AB. Varumärket Tretorn inregistrerades 1912, och 1934 ombildades hela koncernen under namnet AB Tretorn. Henry Dunker, som redan 1894 övertog ledningen för hela företaget, blev dess disponent och högste chef ända fram till sin bortgång 1962.

Med tiden vidgades sortimentet från att huvudsakligen ha bestått av galoscher till att även innefatta stövlar, ytterskor, gummihandskar, tennisbollar och badmössor. En betydande del av produktionen gick på export. Helsingborgs Gummifabrik svarade under en tid för mer än hälften av hela den samlade svenska importen av kautschuk.

Från och med 1960-talet började företaget känna av den internationella konkurrensen allt mer. Lönsamheten försämrades och i olika etapper skars personalstyrkan ner. 1979 upphörde verksamheten för gott och härmed hade en långvarig industriepok gått i graven. 600 personer blev uppsagda i samband med nedläggningen. Stöveltillverkningen kom dock att fortsätta i mindre skala under namnet Stövel AB Tre Torn, senare namnändrat till Sweden Boots. Inom Puma-koncernen lever varumärket Tretorn fortfarande kvar som benämning på företagets stövlar.

Arkivet efter Helsingborgs Gummifabrik förvaras sedan 2007 hos Skånes Näringslivsarkiv i Helsingborg. Här finns ekonomiska handlingar, protokoll, personalhandlingar, korrespondens, reklam, varuprover och mycket annat.

Idag är de gamla fabrikslokalerna i Helsingborg kända som Tretornfabriken, och huserar bland annat sedan 2001 Lunds Universitet Campus Helsingborg och sedan 2007 det kreativa affärscentrumet Mindpark (tidigare SHIP)[1].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SHIP becomes Mindpark