Kautschuk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om trädet. För materialet, se latex. För skrivhjälpmedlet, se radergummi.
Kautschuk
Hevea brasiliensis
Hevea brasiliensis
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Malpigiaordningen
Malpighiales
Familj Törelväxter
Euphorbiaceae
Underfamilj Crotonoideae
Tribus Micrandreae
Undertribus Heveinae
Släkte Hevea
Art H. brasiliensis
Vetenskapligt namn
§ Hevea brasiliensis
Auktor Müll.Arg.
Hitta fler artiklar om växter med

Kautschuk, gummiträdet, är ursprungligen ett vilt växande träd från Brasiliens regnskogar. Kautschuk är ett indianskt ord från Amazonområdet, som lär betyda "det gråtande trädet". Förr användes kautschuk oftast som radergummi, och i svenska språket blev också ordet synonymt med just "radergummi".

Gummiträdets mjölksaft utvinns genom att man skär skåror i dess bark, varvid trädet "läcker" och man kan samla vätskan i små skålar som fästs vid stammen. Kautschuk, eller latex, (även kallat naturgummi), är egentligen en naturlig plast; isopren. Den måste koaguleras för att stelna, vilket görs med hjälp av svag syra och/eller värmebehandling. Genom så kallad vulkanisering, en behandling med svavel och värme, förädlas naturgummit så att det får en vidare användning.

Det vildväxande kautschukträdet upptäcktes av européerna i mitten av 1700-talet. Trädet exporterades på 1870-talet från Amazonas och planterades i Sydostasien. Snart fanns där stora och effektiva kautschukodlingar. Detta slog ut den på 1800-talet i Sydamerika så viktiga gummiexporten. Naturgummit ersattes på 1900-talet så småningom av det bättre och billigare, syntetiskt framställda gummit (butylgummi, neoprengummi).

Latexutvinning ur gummiträd