Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia
Originaltitel Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia
Utvecklare New World Computing
Utgivare The 3DO Company
Genre Turordningsbaserad strategi
Format Microsoft Windows, Linux Apple Macintosh
Spelserie
Spelserie Heroes of Might and Magic (spelserie)
Föregångare Heroes of Might and Magic II: The Succession Wars
Expansioner Heroes of Might and Magic III: Armageddon's Blade, Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death
Uppföljare Heroes of Might and Magic IV
Datorspelsportalen

Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia, även känt som Heroes of Might and Magic III eller bara Heroes 3, är det tredje spelet i den turordningsbaserade spelserien Heroes of Might and Magic. Det är även det mest populära av Heroes of Might and Magic spelen och spelas fortfarande flitigt av inbitna fans.

Heroes är ett turordningsbaserat strategispel i en fantasymiljö som kretsar kring hjältar från olika slott som leder arméer i strid och styr över borgar. Spelet kan sägas kombinera strategi med flera rollspelselement såsom erfarenhetspoäng och karaktärsutveckling. Spelet visas upp med relativt detaljerad 2D.

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

Strider[redigera | redigera wikitext]

Spelaren styr "hjältar", som ledar spelarens arméer. En hjältes armé kan bestå av max 7 olika sorters varelser, vilka är staplade i "högar" eller "stacks" där bara en syns och antalet visas av en siffra. Dessa högar blir förstås starkare ju fler varelser det finns i dem. När en sådan hög tar skada och varelser dör syns det på att siffran sjunker och ett litet meddelande visas längst ner på skärmen. Hjältarna är egentligen osårbara, då de inte kan attackeras. Dock deltar dom i striden genom att använda diverse magi. Vid strider om städer finns ofta en mur och en vallgrav som hindrar anfallarna och även tornen som kan attackera anfallarna. Om man vet att man kommer att förlora en strid kan man antingen fly, ge upp eller strida tills man förlorar.

  • Fly - Genom att fly räddas hjälten men trupperna försvinner. Hjälten kan sedan åter köpas ut i staden.
  • Ge upp - Genom att ge upp så kan man få tillbaka både hjälten och de trupper han eller hon fortfarande har kvar men man måste betala motståndaren en viss mängd guld. Det finns förmågor som gör att man kan förhandla om priset.
  • Fortsätta strida - Om man fortsätter strida har man ibland en liten chans att vinna men om man förlorar blir man av med både hjälten och trupperna samt eventuella artefakter hjälten hittat.

Utanför strider[redigera | redigera wikitext]

Utanför strider så bygger spelaren upp sina städer, rekryterar varelser och hjältar och tar olika gruvor. Det finns även andra saker utspridda på kartan, bland annat högar med resurser och vissa föremål och platser som bland annat kan öka spelarens moral och tur vilket ger fördelar under strider med fienden. Dessutom finns ett flertal artefakter som ger spelaren flera fördelar, allt i från rustningar, sköldar och vapen till skor som ger ökad förflyttning och olika magiska föremål.