Hertig av Edinburgh

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hertig av Edinburgh är en titel associerad med Edinburgh, Skottland. Titeln har skapats tre gånger sedan 1726. Den senaste innehavaren av titeln var Prins Charles, prins av Wales, som innehade titeln till dess han blev kung Charles III den 8 september 2022.

Prince Charles

Titelns historia[redigera | redigera wikitext]

Titeln skapades för första gången den 26 juli 1726, som en adelstitel i Storbritannien. Den gavs av kung Georg I till hans sonson prins Fredrik Ludvig, som också blev prins av Wales året efter. Vid Fredriks död, ärvdes titeln av prins Georg. När prins Georg blev kung Georg III, återgick hertigdömet till kronan och upphörde att existera.

Kung Georg III återupplivade titeln 19 november 1764 för sin yngre bror prins William av Wales, där hela titeln var "av Gloucester och Edinburgh". Titeln ärvdes vidare till hertigen av Gloucester och Edinburghs enda son, William Frederick, som dog utan manlig arvinge, vilket gjorde att titeln upphörde att finnas.

Drottning Viktoria skapade titeln 24 maj 1866 till sin andre son prins Alfred, denna gång som en adelstitel i det Förenade Kungariket. Alfred dog utan manlig arvinge år 1900.

Titeln skapades en fjärde gång av Georg VI år 1947 för hans blivande svärson; löjtnant Philip Mountbatten. Philip gifte sig med prinsessan Elizabeth dagen efter och blev prinsgemål 1952. Efter giftermålet men före trontillträdet var Elizabeth känd som hertiginnan av Edinburgh. När hertigen av Edinburgh avled i april 2021 så ärvde sonen Prins Charles titeln. I samband med att han blev kung i september 2022 så återgick titeln till kronan.

Hertigar av Edinburgh, (1726)[redigera | redigera wikitext]

sidotitlar: Marquess of the Isle of Ely; earl av Eltham; viscount av Launceston; baron av Snowdon.[1][2]

Hertigar av Gloucester och Edinburgh (1764)[redigera | redigera wikitext]

sidotitlar: earl av Connaught.[3]

Hertigar av Edinburgh, (1866)[redigera | redigera wikitext]

sidotitlar: earl av Kent; earl av Ulster.

Hertigar av Edinburgh, (1947)[redigera | redigera wikitext]

sidotitlar: earl av Merioneth, baron Greenwich.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Andra hertigtitlar som vanligtvis delas ut till manliga medlemmar av kungahuset:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Duke of Edinburgh, 11 december 2008.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]