Hertig av Cumberland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hertig av Cumberland
Skapad1644
Förste innehavareRupert av Pfalz

Hertig av Cumberland är en adelstitel som ges till yngre medlemmar av den brittiska kungafamiljen, namnet hänvisar till grevskapet Cumberland.

Titeln skapades för första gången 1644 åt prins Rupert av Pfalz, systerson till kung Karl I. När han dog utan arvingar, skapades den igen 1689 för prins Georg av Danmark,[1] make till prinsessan Anne, yngre dotter till kung Jakob II. Han dog också utan arvingar 1708. Ingen av de två var dock kända under hertigtiteln.

Tredje gången som titeln skapades var för prins William Augustus, tredje son till kung Georg II. Andra titlar som gavs till prins William var Marquess of Berkhampstead, Earl of Kennington, Viscount Trematon and Baron Alderney. Eftersom prinsen dog ogift och utan barn, gick titeln därför tillbaks till kronan vid hans död.

Nästa gång som titeln skapades, hade man ändrat formen till "Cumberland och Strathearn". Förutom hertigtiteln gavs också den irländska titeln earl av Dublin till prins Henry Frederick, tredje son till Fredrik Ludvig av Wales, och barnbarn till kung Georg II. Sedan prins Henry dog utan legitima barn, var också titeln utslocknad.

Den senaste gången som titeln skapades (denna gång som "hertig av Cumberland och Teviotdale") var för Ernest Augustus (senare kung av Hannover), femte son till kung Georg III av Storbritannien. Titeln drogs in för den tredje hertigens protyska aktiviteter under första världskriget.

Enligt lagen om indragandet av titlar från 1917 har manliga arvingar till den tredje hertigen rätt att begära att titeln restaureras. Till dags dato har ingen gjort så. För närvarande är det prins Ernst August av Hannover (född 1954), sonsons son till den tredje hertigen, nuvarande överhuvud för huset Hannover. Han är direkt ättling i den manliga linjen från Georg III av Storbritannien.

Hertigar av Cumberland (1644)[redigera | redigera wikitext]

Hertigar av Cumberland (1689)[redigera | redigera wikitext]

Hertigar av Cumberland (1726)[redigera | redigera wikitext]

Hertigar av Cumberland och Strathearn (1766)[redigera | redigera wikitext]

Hertigar av Cumberland och Teviotdale (1799)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Londen den 30 Mart”. Ordinarie Stockholmiske Posttijdender: s. 7. 22 april 1689. https://tidningar.kb.se/2979645/1689-04-22/edition/145134/part/1/page/7/. 

Andra kungliga hertigtitlar[redigera | redigera wikitext]