Herzel-Polka

Från Wikipedia

Herzel-Polka, op. 188, är en polka av Johann Strauss den yngre. Den framfördes första gången den 3 februari 1857 i danslokalen Zum Sperl i Wien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Johann Strauss komponerade polkan till karnevalen 1857 för en välgörenhetsbal till förmån för de fattiga i stadsdelen Leopoldstadt där den också spelades första gången den 3 februari samma år. Då Strauss själv bodde i Leopoldstadt var det en hjärtesak för honom att bistå sina grannar och vänner där. Hans engagemang för sådana välgörenhetsbaler var också en av orsakerna till att han utnämndes till "Kejserlig och kunglig hovbalsmusikdirektör" 1863. I ansökan till tjänsten skrev han bland annat om sig själv i tredje person såsom en man som "utan egenintresse har han inte missat något tillfälle att tillåta sin orkester att medverka vid diverse välgörenhetstillställningar eller själv organisera dylika evenemang".

Om polkan[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 3 minuter och 3 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 57) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 2 på CD nr 20.