Highland cattle

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Highland cattle.

Highland cattle är en härdig nötkreaturras som har sitt ursprung i Skottlands högländer. Det engelska rasnamnet "highland cattle" betyder "höglandsboskap" och rasen kallas på svenska även för skotsk höglandsboskap. Rasen hålls främst som lätt köttras, ofta som betesdjur på naturbetesmarker. De är bra betesdjur på fuktiga marker.

Bland rasens främsta kännetecken är dess långa päls och tjurarnas långa horn (kor har också horn men kortare än tjurarna). Djuren är ofta rödbruna till guldbruna i färgen, men det förekommer även djur med ljus eller svart päls. Pälsen består av två skikt, ett yttre med lång päls som står emot väta bra och ett tätt undre skikt som håller djuret varmt. Kons päls används ofta i garnindustrin på grund av sin förmåga att stänga ute kyla.

Rasen har lätt att föröka sig och korna har goda moderegenskaper. Kon ger mjölk med en speciell smak, litet sötaktig.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Höglandsboskap har funnits mycket länge i Skottland och har anpassats till utevistelse i ett kargt klimat, men är i övrigt relativt opåverkad av avelsurval.

Korsningar[redigera | redigera wikitext]

Highland cattle korsas ibland med andra nötkreatursraser av köttyp i syfte att få kalvar som kombinerar härdighet med god köttillväxt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]