Hikaru no go

Från Wikipedia

Hikaru no go (japanska: ヒカルの碁, 'Hikarus go'?) är en populär japansk anime- och mangaserie baserad på brädspelet go. De är skriven av Yumi Hotta och tecknad av Takeshi Obata. Produktionen av serien stod under uppsikt av den professionella gospelaren Yukari Umezawa (5-dan). Mangan har varit betydelsefull för populariseringen av go de senaste åren bland unga i Japan, men även i Kina, Hongkong och Korea.

Serien gavs 1998 ut för första gången i Japan i Shueishas Shonen Jump. Hikaru no go har nått en enorm framgång och givit liv åt en go-trend av nästan ej tidigare skådat slag.[källa behövs] Tjugotre volymer av mangan publicerades i Japan, innehållandes 189 kapitel plus 11 extraavsnitt. Anime-serien, som skapades av Studio Pierrot, sändes 2001–2003 som 75 halvtimmeslånga avsnitt på TV Tokyo, samt januari 2004 som en 77-minuters extra nyårsspecial.

I USA debuterade mangaserien i januari 2004 i den engelskspråkiga tidskriften Shonen Jump. År 2005 meddelades att utgivaren Viz Media också hade licensen till animen. Den första DVD-volymen av Hikaru no go gavs ut den 27 december 2005. En förhandsvisnings-DVD (det första avsnittet) släpptes med januarinumret av Shonen Jump 2006 (volym 4, nummer 1).

Titeln förkortas ibland 'HGO', 'HikaGo' eller 'HnG'.

Hikaru no go sänds i USA på Imagin Asian TV. Den sändes första 14 juli 2006 första gången på strömningssajten Toonami Jetstream.