Historia om de nordiska folken

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Historia om de nordiska folken
Olaus Magnus Scandza.gif
Karta över Norden i Historia om de nordiska folken (första delen).
Information
Författare Olaus Magnus
Originaltitel Historia de gentibus septentrionalibus
Land  Sverige
Språk Latin
Utgiven 1555
Antal böcker 22
Litteraturportalen

Historia om de nordiska folken är den svenska översättningen av det latinska verket Historia de gentibus septentrionalibus, en samling av essäer fördelade på 22 böcker nedskrivna av Olaus Magnus. Verket utgavs första gången 1555[1] och genom privilegium av påven Julius III skyddades verket mot eftertyck i 10 år. Den första svenska översättningen, vilken gjordes genom Michaelisgillets försorg, utgavs i fyra delar mellan 1909 och 1925.

titelbladets andrasida står följande: "Historia om de nordiska folken, deras olika förhållanden och villkor, plägseder och idrotter, samhällsskick och lefnadssätt, krig, byggnader och redskap, grufvor och bergverk, underbara ting samt om nästan alla djur, som lefva i Norden, och deras natur. Ett verk med mångahanda kunskap och belyst dels med utländska exempel, dels med afbildningar af inhemska ting, tillika i hög grad ägnadt att roa och underhålla, lämnande säkerligen i läsarens håg en stor förnöjelse."

Med sina många illustrativa träsnitt och enkla språk är verket en unik skildring av hur människorna levde i Norden under 1500-talet och är en beskrivning av seder, bruk, boskap och naturförhållanden. Motiven växlar både geografiskt och socialt och här blandas sanning och dikt.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Trots sin titel behandlar essäerna kultur, sociologi, psykologi, läkemedel, krigföring, arkitektur och moraliska ståndpunkter från hela den dåtida kristna världen. Verket påbörjades 1518 när Olaus Magnus som präst fick i uppdrag att åka norrut och sälja avlatsbrev, och avslutades alltså drygt 35 år senare när han levde i exil i Rom.

Många av uppsatserna är skrivna ur en mycket subjektiv synvinkel och han är ej korrekt i alla sina påståenden. Han gör en del vanskliga tolkningar. På grund av detta kan man inte jämställa publikationen med ett nutida uppslagsverk.

En utgåva på svenska publicerades på 1970-talet tillsammans med ett extra band i vilket man utvecklade de fotnoter man lagt till i essäerna. Den går att finnas i pocket och som bunden, oftast på antikvariat.

Böckerna och deras kapitel[redigera | redigera wikitext]

Det finns nästan alltid en röd tråd mellan alla essäerna i varje bok, däremot behandlar de inte alltid bokens titel. Trettonde boken är ett bra exempel, som enligt sin titel borde handla om åkermark och levnadsförhållanden, men mest handlar om hur gott det är med öl, hur snurrig man blir av det, och hur det bryggs på olika sätt här i världen.

Den välkända myten om svalorna som gömmer sig i vattendrag under vintern finns i Bok 19. "Om fåglarna". Denna myt trodde även Carl von Linné på när han i sin Skånska resa 1749 skriver: "Om de [storkarna] fara till de varma länder, eller om de vila på sjöbotten med svalorna, är ännu ovisst, ……."

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Historia de gentibus septentrionalibus, Rome, 1555 (available free at Google Books)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]