Hjärtklaff

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Genomskärning av hjärtat som visar mitralisklaffen mellan vänstra förmak, överst, och kammare.

Hjärtklaff, hjärtat har två system av klaffar som styr blodet åt rätt håll. Mellan förmaken och kamrarna finns segelklaffarna, och mellan kamrarna och artärerna sitter fickklaffarna. Segelklaffar brukar även kallas atrioventrikulära klaffar och fickklaffarna kallas semilunarklaffar. Klaffarna kan bara öppnas i en riktning och när blodströmmen vänder stängs de automatiskt.

Aortaklaffen och klaffen till lungpulsådern är de så kallade fickklaffarna. När blodet från kammaren pressas mot fickklaffarna trycks dessa in mot kärlväggen och blodet kan passera. Under hjärtats vilofas vill blodet rusa tillbaka in i höger och vänster kammare, men det förhindras genom att fickorna fylls med blod och spänns ut.

Klaffarna mellan förmak och kammare kallas för segelklaffar. De består av segelliknande flikar, som sitter fästade vid hålets kanter. När hjärtat drar ihop sig pressas segelklaffarna ihop och förhindrar att blodet strömmar tillbaka till förmaket.

Klaff mellan höger förmak och kammare: Tricuspidalisklaffen (segelklaff)
Klaff mellan vänster förmak och kammare: Mitralisklaffen eller Bicuspidalisklaffen
Klaff mellan vänster kammare och aorta: Aortaklaffen
Klaff mellan höger kammare och arteria pulmonalis (lungpulsådern): fickklaff till lungpulsådern kallas pulmonalisklaffen

När man lyssnar på ett hjärta genom ett stetoskop hörs varje hjärtslag som ett dubbelslag, "dunk-dunk". Det är klaffarna som öppnas och stängs som hörs. Segelklaffarna slår igen först och sen fickklaffarna.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]