Holkham Hall

Holkham Hall. Byggnadsdelen i förgrunden till höger är en av de fyra identiska flyglarna.

Holkham Hall är ett slott från 1700-talet, belägen intill byn Holkham i norra Norfolk, England. Huset byggdes i palladisk stil för Thomas Coke, 1:e earl av Leicester (1697–1759)[1] av arkitekten William Kent, assisterad av arkitekten and aristokraten lord Burlington.

Den palladiska stilen beundrades av whigs som Thomas Coke, som ville identifiera sig själva med antikens romare. Kent var ansvarig för Holkhams exteriör; han byggde utformningen på Palladios aldrig uppförda Villa Mocenigo, men med modifikationer. Huset ser ut som ett stort romerskt palats. Även med palladiska mått mätt är det ovanligt sparsamt ornamenterat. Detta är det byggherren själv som ligger bakom. Han var angelägen om att huset skulle vara bekvämt att bo i.

Karta över egendomen från 1946.

Den främsta, eller södra fasaden påminner delvis om vad Inigo Jones utförde på Wilton House nära ett sekel tidigare. Flyglarna däremot påminner om den engelska barock som präglar det ett decennium tidigare uppförda Seaton Delaval Hall, ritat av sir John Vanbrugh. Inomhus uppnår den palladiska formen en storhet som knappast ses någon annanstans i England. Huset är fyllt med konst, där stora namn som Peter Paul Rubens, Gavin Hamilton och Claude Lorrain finns representerade.

Parken började anläggas av William Kent redan 1729, långt före bygget av själva huset. Som medarbetare hade han sin lärjunge Lancelot Brown. Det är en enorm anläggning, som även "Coke av Norfolk" bidrog till fram till sin död 1842.Efter sin död blev denne Cokes minne upprätthållet genom ett monument, som restes 184548.

Monumentet i parken vid Holkham Hall (1999).

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Thomas Coke, 1:e earl av Leicester (1697–1759), byggherren till Holkham, skall inte förväxlas med sin systersons son Thomas Coke, 1:e earl av Leicester (1754–1842), den kände lantbruksreformatorn, känd som "Coke av Norfolk", som också bodde på Holkham Hall. Thomas Coke, förste earl av Leicester dog utan överlevande söner och hans titel dog ut med honom. Holkham ärvdes av Thomas Cokes systerson Wenman Roberts, som antog efternamnet Coke men inte kunde överta titeln. Det var till förmån för hans son, Thomas Coke, född 1754, som titeln "earl av Leicester, av Holkham i grevskapet Norfolk", återupplivades 1837. Den gavs till erkänsla för hans förtjänster inom politik och lantbruk. Eftersom det handlade om en ny förläning blev även han förste earl. Idag är det hans ättling, den sjunde earlen, som bebor Holkham Hall.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Holkham Hall, 30 april 2009.