Homer Alone

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Homer Alone
Avsnitt av Simpsons
Avsnittsnummer Säsong 3
Avsnitt 50
Regissör Mark Kirkland
Manus David Stern
Originalvisning 6 februari 1992
Show runner(s) Al Jean
Mike Reiss
Svarta tavlan I will not spank others[1] (Jag ska inte smiska andra)
Gästskådespelare Phil Hartman.
DVD-kommentarer Matt Groening
Al Jean
Dan Castellaneta
Julie Kavner
Mark Kirkland
Brad Bird
Avsnitt ur säsong 3
19 september 199127 augusti 1992
 1. Stark Raving Dad
 2. Mr. Lisa Goes to Washington
 3. When Flanders Failed
 4. Bart the Murderer
 5. Homer Defined
 6. Like Father, Like Clown
 7. Treehouse of Horror II
 8. Lisa's Pony
 9. Saturdays of Thunder
 10. Flaming Moe's
 11. Burns Verkaufen der Kraftwerk
 12. I Married Marge
 13. Radio Bart
 14. Lisa the Greek
 15. Homer Alone
 16. Bart the Lover
 17. Homer at the Bat
 18. Separate Vocations
 19. Dog of Death
 20. Colonel Homer
 21. Black Widower
 22. The Otto Show
 23. Bart's Friend Falls in Love
 24. Brother, Can You Spare Two Dimes?
Säsonger
1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10
11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35

"Homer Alone" är avsnitt 15 från säsong tre av Simpsons. Avsnittet sändes på Fox i USA den 6 februari 1992. I avsnittet får Marge ett utbrott och åker ensam till ett spa för att koppla av. Bart och Lisa får bo hos Patty och Selma medan Maggie bor hemma med Homer. Avsnittet skrevs av David M. Stern och regisserades av Mark Kirkland. Stern fick idén efter att han upptäckte att nästan alla avsnitt handlar om Bart och Homer.[2] Manuset skrevs delvis om efter bordsläsningen. Titeln är en referens till Ensam hemma. "Homer Alone" innehåller referens till Gråben och Hjulben, Thelma & Louise, MacGyver och Baby Come Back. Avsnittet fick en Nielsen ratings på 14.2 och var det mest sedda på Fox under veckan. Phil Hartman gästskådespelar som Troy McClure.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En dag blir Marge stressad av alla sysslor hon gör för hennes familj. När hon kör sin bil över en bro under en av sina ärenden lyssnar hon på radion där de gör ett bussamtal till en man. Detta ger henne ett anfall och hon stannar bilen mitt på bron och blockerar trafiken. Polisen försöker övertyga henne att flytta sin bil men lyckas inte. Efter att Homer får reda på vad Marge har gjort åker han till bron och övertalar henne att gå ut ur bilen och hon grips av polisen. Många kvinnor sympatiserar med Marge och Borgmästare Quimby tvingar polisen att släppa henne för att öka sin popularitet.

Marge bestämmer sig för att ta en semester till ett spa som heter Rancho Relaxo. Homer vill inte det men accepterar hennes beslut. Bart och Lisa får under tiden bo hos deras monstrar, Patty och Selma och Maggie får vara hemma med Homer. Marge får sin välbehövliga vila medan resten av familjen har svårt att anpassa sig till ett liv utan henne. Homer känner sig ensam och tar inte hand om Maggie så bra och Bart och Lisa gillar inte att de bor med sina mostrar.

Maggie saknar sin mor och rymmer och börjar leta efter henne. Då Homer upptäcker att hon försvunnit börjar han och Barney leta efter henne. Marge är på väg hem och han har inte hittat Maggie men han hade tur och polisen ringer honom och berättar att de hittat henne utanför en glassbutik och några minuter innan Marge kommer hem åker han och hämtar henne från affären och Bart och Lisa från sina mostrar. De åker sen och möter Marge på järnvägsstationen. På natten sover hela familjen i samma säng och Marge berättar att hon vill att familjen börjar hjälpa henne med hushållsysslorna och de lovar henne att de kommer att göra det.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

"Homer Alone" skrevs av David M. Stern. Han fick idén efter han insåg att nästan alla avsnitt handlade om Bart och Homer så han vill göra ett avsnitt där Marge får ett sammanbrott.[2] James L. Brooks accepterade idén.[3] Efter bordsläsningen bestämde man att Marge skulle åka till spat istället för att jobba med att få tillbaka sin uppgift som en bra mamma eftersom den idén inte passade.[2] Efter att de bestämde att Marge skulle på spa lät de göra en film med Troy McClure som fick spelas av Phil Hartman.[3] Titeln är en referens till Ensam hemma.[3] Avsnittet regisserades av Mark Kirkland. På järnvägsstationen ser man regissören Jim Reardon.[4] Susie Dietter arbetade i avsnittet som assisterande regissör och animinerade fler av scerna med mostrarna, Bart och Lisa.[4] I en scen då Homer sjunger för Maggie försökte de rita så att Homer såg full ut utan att man märker det.[4]

Kulturella referenser[redigera | redigera wikitext]

I början blir Bart jagad av Homer som en referens till Gråben och Hjulben. Bakgrunden i scenen är en referens till Hanna-Barbera Productions bakgrundsanimering.[5] Då Marge är i fängelset är det en referens till Arizona Junior.[2] Sången som spelas då Homer ringer efter hjälp att hitta Maggie är "Baby Come Back". En av filmerna de visar på spat är Thelma & Louise. Avsnittet är det första som innehåller en referens till Patty och Selmas kärlek för MacGyver.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Avsnittet fick en Nielsen ratings på 14.2 och sågs av 13,08 miljoner hushåll och hamnade på plats 25 över mest sedda program under veckan vilket var mer än säsongens genomsnitt som var plats 37.[6] Avsnittet var det mest sedda på Fox under veckan.[7] I boken I Can't Believe It's a Bigger and Better Updated Unofficial Simpsons Guide har Warren Martyn och Adrian Wood skrivit att efter de första minuterna handlar avsnittet mindre om Marge än familjens beroende av henne. Bart och Lisas tid på Patty och Selma är underbart men idén att Homer tappar Maggie och han försöker hitta den före Marge får reda på det är de bästa scenerna. Hos DVD Movie Guide har Colin Jacobson sagt att avsnittet är likt mycket andra avsnittet eftersom den visar Homer som en dålig pappa igen men de hanterar Marges liv på ett nytt perspektiv och det är roligt att se hur Patty och Selma lever, de är som en annan serie.[8] Nate Meyers från Digitally Obsessed gav avsnittet betyg tre av fem eftersom avsnittet visar det som redan är uppenbart att Marge håller ihop familjen. Det är underhållande att se Homer då han kämpar med föräldraskapet, men detta sker på bekostnad av alla de andra avsnitt denna säsong som visar att han är en bra pappa. Det är ändå roligt att se Marges liv från en ny vinkel.[9] Les Claypool gav sitt hus namnet "Rancho Relaxo" från avsnittet.[10]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Richmond, Ray; Coffman, Antonia (1997). The Simpsons: A Complete Guide to our Favorite Family. Harper Collins Publishers. sid. 79. ISBN 0-00-638898-1 
 2. ^ [a b c d] Castellaneta, Dan. (2003). Commentary for "Homer Alone", in The Simpsons: The Complete Third Season [DVD]. 20th Century Fox.
 3. ^ [a b c] Jean, Al. (2003). Commentary for "Homer Alone", in The Simpsons: The Complete Third Season [DVD]. 20th Century Fox.
 4. ^ [a b c] Kirkland, Mark. (2003). Commentary for "Homer Alone", in The Simpsons: The Complete Third Season [DVD]. 20th Century Fox.
 5. ^ Bird, Brad. (2003). Commentary for "Homer Alone", in The Simpsons: The Complete Third Season [DVD]. 20th Century Fox.
 6. ^ The Associated Press (20 februari 1992). ”Nielsen Ratings/3–9 februari”. Long Beach Press-Telegram. 
 7. ^ The Associated Press (12 februari 1992). ”CBS brings home ratings Gold with Olympics, '60 Minutes'”. Daily News of Los Angeles. 
 8. ^ Jacobson, Colin (21 augusti 2003). ”The Simpsons: The Complete Third Season (1991)”. DVD Movie Guide. http://dvdmg.com/simpsonsseasonthree.shtml. Läst 29 mars 2010. 
 9. ^ Meyers, Nate (23 juni 2004). ”The Simpsons: The Complete Third Season”. Digitally Obsessed. Arkiverad från originalet den 13 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160313103432/http://digitallyobsessed.com/displaylegacy.php?id=6129. Läst 29 mars 2010. 
 10. ^ Brinn, David (17 mars 2010). ”Les Claypool’s perpetual motion machine”. The Jerusalem Post. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Music/Article.aspx?id=171233. Läst 29 mars 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]