Hortensia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hortensia
Hydrangea macrophylla - Hortensia hydrangea.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Kornellordningen
Cornales
Familj Hortensiaväxter
Hydrangeaceae
Släkte Hortensiasläktet
Hydrangea
Art Hortensia
H. macrophylla
Vetenskapligt namn
§ Hydrangea macrophylla
Auktor (Thunb.) Ser. (1830)
Hitta fler artiklar om växter med

Hortensia (Hydrangea macrophylla) är en växtart inom hortensiasläktet och familjen hortensiaväxter. Den förekommer naturligt på ön Honshu i Japan. Arten odlas som trädgårdsväxt i Sverige och det förekommer hortensior odlade upp till växtzon IV.

Hortensian blir upp till två meter hög och blommar från mars till september med vanligtvis blåa klotformade blomställningar. Bladen är tämligen stora, vilket åsyftas i artepitetet macrophylla. Hortensian kom från Japan till Europa1700-talet. Det är en mycket variabel och formrik prydnadsväxt med många olika sorter. Den vilda arten har fertila blommor i mitten, omgiven av stora, skyltande och sterila blommor. Hos många odlade sorter finns endast sterila blommor. Blomfärgen påverkas av pH-värdet och kan på konstgjord väg ändras med hjälp av aluminiumsalter; alla hortensior ska dock ha en jord med lågt pH-värde.

Naturligt växer hortensian i ett klimat som är fuktigare än vid Medelhavet. Därför trivs den i något svalare miljöer som på Madeira och Azorerna. På Madeira är den dels allmänt odlad i trädgårdar och parker, men förekommer längs vägkanterna på 300 till 1100 meters höjd. På Azorerna kör man ner sticklingar i marken utmed betesmarker. Milslånga gärdesgårdar av hortensia kan då ringla sig genom landskapet, vilket ter sig som en märklig syn. Den sprider sig inte nämnvärt, förrän betesmarken överges.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]