Hortensia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hortensia
Hydrangea macrophylla - Hortensia hydrangea.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningKornellordningen
Cornales
FamiljHortensiaväxter
Hydrangeaceae
SläkteHortensiasläktet
Hydrangea
ArtHortensia
H. macrophylla
Vetenskapligt namn
§ Hydrangea macrophylla
Auktor(Thunb.) Ser. (1830)
Hitta fler artiklar om växter med

Hortensia (Hydrangea macrophylla) är en växtart inom hortensiasläktet och familjen hortensiaväxter. Den förekommer naturligt på ön Honshu i Japan. Arten odlas som trädgårdsväxt i Sverige och det förekommer hortensior odlade upp till växtzon IV.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Hortensian blir upp till två meter hög och blommar från mars till september med vanligtvis blåa klotformade blomställningar. Bladen är tämligen stora, vilket åsyftas i artepitetet macrophylla. Hortensian kom från Japan till Europa1700-talet. Det är en mycket variabel och formrik prydnadsväxt med många olika sorter. Den vilda arten har fertila blommor i mitten, omgiven av stora, skyltande och sterila blommor. Hos många odlade sorter finns endast sterila blommor. Blomfärgen påverkas av pH-värdet och kan på konstgjord väg ändras med hjälp av aluminiumsalter; alla hortensior ska dock ha en jord med lågt pH-värde.

Naturligt växer hortensian i ett klimat som är fuktigare än vid Medelhavet. Därför trivs den i något svalare miljöer som på Madeira och Azorerna. På Madeira är den dels allmänt odlad i trädgårdar och parker, men förekommer längs vägkanterna på 300 till 1100 meters höjd. På Azorerna kör man ner sticklingar i marken utmed betesmarker. Milslånga gärdesgårdar av hortensia kan då ringla sig genom landskapet, vilket ter sig som en märklig syn. Den sprider sig inte nämnvärt, förrän betesmarken överges.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Hortensia är uppkallad efter matematikern och astronomen Hortense Lepaute (1723-1788), som var reskamrat med den franske botanikern Philibert Commerson (1727-1773), vilken upptäckte växten i Kina under en jorden-runt-resa 1766-1769.[1]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Grauls, Marcel; Swahn, Jan-Öjvind (2002). Bintje och Kalasjnikov : personerna bakom orden  : en uppslagsbok (Ny utg). Bromma: Ordalaget. Libris 8418652. ISBN 9189086376 . Sid. 139-140.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]