Human-Etiska Föreningen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Human-Etiska Föreningens variant av Happy Human, den gemensamma symbolen för sekulära humanister.

Human-etiska föreningen (HEF) är en svensk riksförening som verkar för sekularisering. Dess grundsyn är humanetiken.

HEF gav ut Botulf-bladet mellan 2004 och 2009[1]. Redaktör för Botulf-bladet var Camilla Grepe.

HEF är ansluten till IHEU (International Humanist & Ethical Union), vars Minimum Statement sedan 1996 lyder: "Humanismen är en demokratisk icke-religiös och etisk livsåskådning som försvarar människans rätt till och ansvar för att ge mening åt sitt eget liv. Humanismen avvisar därför övernaturliga uppfattningar av livet och verkligheten."

HEF bildades som en lokalförening i Västerås 1990 (med den dåvarande förkortningen HEF-V). HEF-V valde att ansluta sig till den större organisationen Human-Etiska Förbundet (dåvarande HEF). Human-Etiska Förbundet ändrade namn till Humanisterna 1999. Human-Etiska Föreningen valde vid sitt årsmöte 2000 att lämna Humanisterna. Vid årsmötet 2004 beslöt Human-Etiska Föreningen att bli en riksorganisation, och som en följd därav att tillägget "-V" skulle slopas i förkortningen.

För att övernog legitimera ändringen av förkortningen, från HEF-V till enbart HEF, skrev dessförinnan Human-Etiska Föreningens dåvarande ordförande Christiaan Vos ett brev om den förestående ändringen till Humanisternas dåvarande ordförande Carl-Johan Kleberg. I det brevet frågade Christiaan Vos om Humanisterna hade någon synpunkt på att Human-Etiska Föreningen i fortsättningen skulle få förkortningen "HEF". Brevet fick till följd att frågan behandlades på ett styrelsemöte inom Humanisterna. Humanisternas styrelse beslöt att de inte hade någon synpunkt på detta, eftersom deras eget förbund "har lämnat begreppet human-etik bakom sig" och ändrat namn till Humanisterna.

Det historiska släktskapet mellan Humanisterna och Human-Etiska Föreningen är mycket starkt. De två organisationerna har fortfarande gemensamma mål, och är båda två medlemmar i IHEU. De har också flera gemensamma medlemmar bland sina aktivister. Exempelvis är HEF:s förra ordförande, Lars Torstensson, också medlem i Humanisterna.

Även den norska organisationen Human-Etisk Forbund har förkortningen HEF. Norska HEF är den äldsta av de fortfarande existerande human-etiska riksorganisationerna i Norden, och den i särklass största. Svenska HEF är den minsta av de human-etiska riksorganisationerna i Norden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]