Huset De Graeff

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Heraldiskt vapen av släkt De Graeff
Cornelis de Graeff
Andries Cornelis Dirk de Graeff

De Graeff och Graeff, är en nederländsk släkt, numera patricier i Amsterdam och adel i Nederländerna. De tillhörde den rikaste familjen i Holland.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huset De Graeff leder sina anor upp till Pieter Graeff, vilken levde på 1500-talet.[1] Familjen var en köpmans- och handelsfamilj, som kom att bli några av nederländska stormaktstiden mäktigaste familjer, såsom påvar samt administratörer av Amsterdam. De Graeff-familjen gynnade konsten under stormaktstiden, och var bland andra Rembrandts, Ruysdaels, Govert Flincks, Gerard de Lairesses och Ter Borchs mecenater, vilket är några av skälen till att de fått äran av att ha grundat Amsterdams ställning som politikens, humanismens och kulturens centrum under denna epok. [2]

På uppdrag av familierna De Graeff, Bicker och De Witt slöt Republiken Förenade Nederländerna för att förhindra att Spansk-nederländska kriet inflytande återupprättades utverkade att det Freden i Münster (1648).[3] Bevakandet av republikens handelsintressen förde, mot hans vilja, till krig. Kedan vid hans tillträde till styrelsen befann sig Holland i krig med England (Freden i Westminster). Fred slöts 1654, icke utan tillfredsställelse för Cornelis de Graeff och Johan de Witt, men på ett för nationen sårande sätt. Bland fredsvillkoren ingick nämligen en hemlig artikel, som uteslöt det oraniska huset från alla statsämbeten i provinsen Holland.[4] Tillsammans med Raadpensionaris Johan de Wit, Gillis Valckenier och Gaspar Fagel slöt Andries de Graeff det beständiga påbudet - Eviga ediktet (1667) - vilket undertecknades för att förhndra att Huset Oraniens inflytande återupprättades.[5] Under samma tid kom en majoritet av provinserna i Nederländerna överens om att generalkaptenen eller generalamiralen av Nederländerna inte kunde vara ståthållare i någon provins. Dessutom avskaffade provinsen Holland själva ämbetet ståthållare. Andra provinser följde snart efter.

En gren av familjen bosatte sig i Amsterdam och hade Kasteel Ilpenstein utanför Ilpendam i sin ägo 1678-1872 och Palais Soestdijk 1638-1674. Ätten har i Nederländerna fått adlig värdighet och släkten är indelad i flera grenar.

Kända medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nederlands adelsboek 1914, p. 14
  2. ^ ”Triumph of Peace (en)”. http://www.triomfdervrede.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=6&lang=en. 
  3. ^ Amsterdam: a brief life of the city. Van Geert Mak, Harvill Press (1999), p 123
  4. ^ ”Google: De Republiek: 1477-1806, van J.I. Israel, p. 796 (nederländska)”. http://books.google.at/books?id=q-ptynW7lBEC&pg=PA891&lpg=PA891&dq=1672+hollandse++regenten&source=bl&ots=zGj-UcYnT6&sig=CP7VaCyG1T6_O2UKc_4UKPbPxXo&hl=de&ei=V-ybSvzrIY2NjAfS3IzbDQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5#v=snippet&q=de%20graeff&f=false. 
  5. ^ ”Pieter Vis: Andries de Graeff”. http://www.triomfdervrede.nl/images/andries_de_graeff_20100113.pdf. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]