Generalguvernör

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Generalguvernör är titeln för den högste ämbetsmannen inom ett förvaltningsområde, ofta kallat generalguvernement.

Områden som styrts av generalguvernörer har ofta varit kolonier eller sådana administrativa enheter som är av mer tillfällig art. Ofta har generalguvernören haft både civil och militär myndighet, vilket även har gällt svenska generalguvernörer. En generalguvernör kan också vara en statschefs personlige företrädare i ett stat som är i personalunion med en annan stat, ifall statschefen är bosatt i det andra landet: vilket är fallet inom Samväldet.

Generalguvernörer[redigera | redigera wikitext]

Finland[redigera | redigera wikitext]

Finland har haft både svenska (tillfälligtvis, se ovan) och under tiden som ryskt [storfurstendöme] en rysk generalguvernör, som kejsarens högste företrädare (permanent 1809-1917) , de senare från Finska kriget 1808 och framåt - se Generalguvernör över Finland.

Japan[redigera | redigera wikitext]

Under Koreas tid som japansk koloni (1911–1945) satt den japanske generalguvernören i Keijō (Seoul), där han förvaltade Generalguvernementet Korea. Även Taiwan under japanskt styre var ett generalguvernement med en japansk generalguvernör i Taihoku (Taipei).

Nederländerna[redigera | redigera wikitext]

Nederländerna och dess ostindiska kompani installerade generalguvernörer i Batavia.

Samväldet/Brittiska imperiet[redigera | redigera wikitext]

Inom de suveräna stater som ingår i samväldet (Commonweath of Nations) där den brittiska monarken även är dessa staters statschef, finns det en personlig representant för statschefen i varje sådant land som har titeln generalguvernör (på engelska Governor-General eller Governor General, den exakta stavningen skiljer sig mellan länderna).

Nuvarande generalguvernörsämbeten[redigera | redigera wikitext]

Historiska generalguvernörsämbeten[redigera | redigera wikitext]

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den förste svenske generalguvernören var Klas Fleming över Finland från 1594. Sedan dess har Sverige haft generalguvernörer i många av sina provinser, främst under Stormaktstiden, till exempel Finland, Pommern och de baltiska provinserna, tidvis i relativt små områden. Utöver dessa har det kortare perioder i orostider funnits generalguvernörer även inom landet, till exempel de västra landskapen.

En generalguvernör styrde i egentliga Sverige (inklusive Finland) över flera län. Enligt 1634 års regeringsform måste en generalguvernör också vara riksråd (16821719 kungligt råd). 1654 och 1669 indrogs de inrikes guvernementen. Generalguvernörer och guvernörer i egentliga Sverige (inklusive Finland) avskaffades i Regeringsformen 1719, men återinfördes tillfälligt i Skåne 1801 - 1809.

Se vidare Svenska generalguvernörer

Tyskland[redigera | redigera wikitext]

Inom det ockuperade Polen 1939 - 1945 upprättade Tyskland ett generalguvernment, som ofta bara kallades just Generalguvernementet.

Se även[redigera | redigera wikitext]