Hypertrofi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hypertrofi
latin: hypertrophia
Hypertrofi uppkommer på grund av en ökning av cellstorleken, medan hyperplasi uppkommer på grund av en ökning av cellantalet.
Klassifikation och externa resurser
MeSH engelsk

Hypertrofi är den medicinska termen när en vävnad eller ett organ är förstorad (organomegali), och kallas också organförstoring eller vävnadsförstoring. Vid hypertrofi ökar organets storlek på grund av att cellerna förstoras och organet eller vävnaden ansamlar vätska, medan neoplasi innebär att ett organ förstoras t.ex. på grund av tumörer.[1]

Hypertrofi induceras primärt i terminalt differentierade celltyper som ett svar på ökad arbetsbelastning, och kan vara ett tecken på sjukdom eller normalt. Exempelvis hypertrofi av hjärtmuskeln kan ske på grund av arteroskleros eller höjt blodtryck. Men vanlig träning ger också förstorat hjärta (idrottshjärta), som en fysiologisk anpassning, liksom fallet är då myometriet tillväxer vid graviditet.

Sacroplasmisk hypertrofi innebär att muskelstorleken expanderar på grund av förökad volym av sakroplasmisk vätska i muskelcellerna.

Myofibril hypertrofi innebär att muskelstorleken expanderar på grund av att cellerna förstoras.[2]


Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://mesh.kib.ki.se/swemesh/show.swemeshtree.cfm?Mesh_No=C23.300.775&tool=karolinska
  2. ^ ”Hypertrofi för större muskler”. http://www.gymlivet.com/hypertrofi/. Läst 19 juli 2016.