Ödem

Från Wikipedia
Uppslagsordet ”Hydrops” leder hit. För ormsläktet, se Hydrops (ormar).
Ödem
Latin: oedema, hydropsia
Pittingödem på ett ben, det vill säga ödem som ger efter för tryck.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10R60.9
ICD-9782.3
DiseasesDB9148
MeSHsvensk engelsk

Ödem är svullnad på grund av ansamling av vätska i vävnaderna. Ödem uppstår när det hydrostatiska trycket i kapillärerna överstiger det osmotiska trycket i kapillärerna. Därmed finns det ett nettoflöde av vätska ut i vävnaden.

Vattusot (vattensot, vattsot) är en ålderdomlig beteckning på en sjuklig vätskeansamling i kroppen, antingen synlig sådan, såsom hudödem, eller ansamling i bukhålan (ascites)[1], vanligen orsakad av hjärtsvikt, mer sällsynt njur- eller leversjukdom.

Sjukdomsmekanism[redigera | redigera wikitext]

I vanliga fall motverkar det hydrostatiska trycket det kolloidosmotiska trycket i kapillärerna och jämvikt råder. Mängden vätska lämnar, respektive dras ut, från det interstitiella vävnadsutrymmet i lika stora proportioner. Det hydrostatiska trycket upprätthålls av hjärtats arbete, och det kolloidosmotiska trycket bestäms av densiteten plasmaproteiner. Om halten plasmaproteiner sänks så sjunker det kolloidosmotiska trycket i samma takt, vilket i sin tur resulterar i att det hydrostatiska trycket tar över. Då det hydrostatiska trycket arbetar för att vätska ska lämna blodbanan bildas ett ödem.

Ödem kan orsakas av hypoalbuminemi. Albumin utgör större delen av plasmaproteinerna. Graves sjukdom och annan giftstruma kan leda till ökad mängd mucin i huden (i synnerhet på benen och fötterna) som bland annat leder till ödem i benen, ett svårbehandlat och underdiagnosiserat problem som kallas pretibialt myxödem.[2] Myxödem förekommer vid hypotyreos, och yttrar sig som svullnad i ansikte, händer, fötter med mera. Svullna anklar kan vidare ses vid tillstånd som värmeödem, venös insufficiens och hjärtsvikt.

Pittingödem[redigera | redigera wikitext]

Pittingödem är ödem som bildar gropar när man exempelvis trycker på underbenet med tummen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vattusot i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1921)
  2. ^ Kureshi F et al, Thyroid dermopathy: an underrecognized cause of leg edema, Cutis. 2007 Mar;79(3):219-24

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]