I ur och skur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
I ur och skur.

I Ur och Skur[1] är en pedagogik för förskola och skola, som har sin utgångspunkt i friluftsliv, utomhuspedagogik, upplevelsebaserat lärande och ett medvetet ledarskap. I Ur och Skur utvecklades utifrån Friluftsfrämjandets barnverksamhet av Siw Linde och Susanne Drougge som startade världens första I Ur och Skur-förskola Mulleborg [2] 1985 på Lidingö. 1995 startade Susanne Drougge, Harriet Guter och Annelie Hamrin Sveriges första skola, I Ur och Skur Utsikten på Lidingö. I Ur och Skur finns i olika driftsfromer; kommunala, kooperativ eller bolag vilka har licensavtal att använda pedagogiken efter att genomgått utbildning genom I Ur och Skur. Friluftsfrämjandet.[3] äger konceptet sedan 1995 då I Ur och Skur gick in i Friluftsfrämjandet till fullo. Friluftsfrämjandet äger dotterbolaget I Ur och Skur Utveckling som är Huvudman för förskolor.

I Ur och Skur är en pedagogik och metodik i arbetet mot målen i läroplanerna, har egna mål, modell, miljöplansmål och litteratur. I Ur och Skur har undervisning både inomhus som utomhus och pedagogerna gör didaktiska övervägande var aktiviteten/lektionen passar bäst att genomföra, utifrån barnen och vädret. Fysisk aktivitet genom friluftsliv, rörelse och förflyttningar mellan lektioner och aktiviteter blir något naturligt inom I Ur och Skur. Liksom kunskaper om natur, miljöarbete och Allemansrätten, då stor del av verksamheten bedrivs i olika naturmiljöer och barnen upplever årstidsväxlingar och kretslopp. Barn och elever lär med hela kroppen och alla sinnen vilket forskning visar på fördjupade kunskaper som minns. Genom dialog och reflektion bearbetas upplevelser då lärandet sker.

Mission: Att erbjuda upplevelsebaserat lärande för en hållbar utveckling i praktiken.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • ^ ”I Ur och Skur”. http://www.friluftsframjandet.se/detta-gor-vi/forskolor-och-skolor/i-ur-och-skur/. Läst 2017.05.17. 
  • ^ Mulleborg.se
  • ^ Friluftfrämjandet - I ur och skur