Ibiza

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För bilmodellen, se Seat Ibiza

Ibizas flagga.

Ibiza (katalanska: Eivissa) är en ö i Medelhavet tillhörande Pityuserna (en undergrupp till Balearerna och även inkluderande Formentera), Spanien. Arean är 572 km² och folkmängden uppgick till 137 357 invånare 2012.[1] Största stad är Ibiza, en stad som är av gammalt ursprung. Andra städer är San Antonio (katalanska: Sant Antoni) och San Rafael (katalanska: Sant Rafel). Söder om ön ligger Formentera.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Fyren Far de Botafoc i Ibiza stad.
Platja de Comte.
Es Cubells.

Ibiza har långa historiska anor. Ön har bland annat influerats av den feniciska kulturtraditionen. Under medeltiden ingick ön i Kungadömet Mallorca. Ön dominerades av muslimer under en period, men återtogs av spanjorerna på 1300-talet.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Öns främsta inkomster kommer från turismen. Charterturismen från framför allt övriga Europa är betydande. Även jordbruk förekommer. Man odlar mest oliver och sydfrukter, delvis med konstbevattning.

Geologi[redigera | redigera wikitext]

Ön är kuperad med klippiga kuster utom i den södra delen. Berggrunden består av svart lava som lokalt kallas roca negra. Ön bildades genom ett vulkanutbrott under vattnet för 150 000 år sedan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Spaniens nationella statistik Arkiverad 24 september 2015 hämtat från the Wayback Machine. på engelska

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]