Hoppa till innehållet

Ibn al-Muqaffa

Från Wikipedia

Abdallah Ibn al-Muqaffa, född Ruzbeh Pur Dāduē (persiska: روزبه پور دادویه), omkring 720, död omkring 756, var en persisk författare och översättare.

Ibn al-Muqaffa föddes av persiska föräldrar i Fars och övergick till använda sig av ett arabiskt namn Abdallah[1] för att göra karriär inom Abbasidkalifatet. Ibn al-Muqaffa använde sin ställning vid det abbasidiska hovet för att bevara persiska litteraturen och framföra en kritik av islams grundläggande dogmer.

Ibn al-Muqaffas främsta verk är furstespegeln Khalila wa-Dimna, en bearbetning av persisk-indiska källor som räknas som ett av den arabiska skönlitteraturens äldsta prosaverk.[2] Han skrev även en handbok i levnadskonst[3] och översatte otaliga medelpersiska (pehlevi) verk till arabiska i syfte att förhindra att de skulle utplånas.

Ibn al-Muqaffa anklagades i en islamisk domstol för att vara zindiq och på grund av några smädliga verser om ståthållaren i Basra blev han bränd till döds i denna stad.[1] Vissa forskare antar att han var anhängare av manikeismen.[4]

  1. ^ [a b] Ibn el-Mukaffa, Abdallah i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1910)
  2. ^ Gunvor Mejdell. ”arabere – litteratur”. Store norske leksikon. http://snl.no/arabere/litteratur. Läst 27 april 2012. 
  3. ^ Ibn al-Muqaffa, Abd Allah i Arborelius Gunilla, Mena-Berlin Doe, red (1997). BBL 2000. 12, Höm-Jop. Höganäs: Bra böcker. sid. 17. Libris 8370486. ISBN 91-7119-806-7 
  4. ^ Said Amir Arjomand, "`Abd Allah Ibn al-Muqaffa` and the `Abbasid Revolution," Iranian Studies, 27:33 (1994).