Idilia Dubb

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sida ur Idilia Dubbs dagbok.
Slottet Lahneck, där Idilia Dubb ska ha omkommit i ett av tornen.

Idilia Dubb var en 17 år gammal skotska som med sin familj bestående av far William Dubb, mor Elizabeth Dubb och syskonen George och Mary, gjorde en resa till Koblenz år 1851. Idilia försvann spårlöst därifrån, då hon på morgonen gått ut för att måla men inte återvände.

Tragiskt nog återfanns hon inte förrän 10 år senare, när man 1860 rev ett gammalt torn och fann hennes kvarlevor i tornets topp. Skelettet kunde identifieras med hjälp av bl.a. det faktum att hennes hatt och dagbok låg bredvid henne.

Historien berättades, tillsammans med dagbokens två sista sidor, i två nummer av den tyska veckotidningen Adenauer Kreis- und Wochenblatt den 26 oktober och 2 november 1863. Denna version har tills nyligen fått gälla som belägg för historiens äkthet.

År 2001 (på svenska) och 2002 (på tyska) kom en nyutgåva av vad som angavs vara originaldagboken, i en version sammanställd av Genevieve Hill, väninna till Idilia Dubb. De båda böckerna utger sig för att vara översättningar från en engelsk utgåva, med Genevieve Hill som författare. Någon sådan bok på engelska har dock inte getts ut. Olika efterforskningar ger vid handen att både nyutgåvan och versionen från 1863 troligen är uppdiktade.

Utgåvor[redigera | redigera wikitext]

Analyser[redigera | redigera wikitext]