Idiotrepubliken

Från Wikipedia
Idiotrepubliken
(Idiocracy)
GenreKomedi
RegissörMike Judge
ProducentMike Judge
Elysa Koplovitz
Michael Nelson
ManusMike Judge
Etan Cohen
SkådespelareLuke Wilson, Maya Rudolph m.fl.
OriginalmusikTheodore Shapiro
Produktionsbolag20th Century Fox
Premiär2006
Speltid84 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter444 093 amerikansk dollar och 495 303 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Idiotrepubliken (originaltitel Idiocracy) är en film av Mike Judge, hans andra film efter kultfilmen Office Space från 1999.

Luke Wilson spelar en genomsnittlig kille från år 2005, som används som testobjekt för ett hemligt militärprojekt som är tänkt att placera honom nedfryst i ett år. Saker går dock inte som planerat, projektet glöms bort då den ansvarige officeren arresteras, och nedfrysningen fortsätter. Mänskligheten förfaller mer och mer, och den mänskliga rasens IQ minskar stadigt. Vid uppvaknandet år 2505 upptäcker han att samhället har blivit så fördummat att han nu är den smartaste personen i världen.

Från FilmJerk.coms manusrecensioner publicerad online i januari 2004:[1]

"Filmen börjar med att man ser jorden från rymden, medan en röst förklarar att människans evolution, som så länge förlitat sig på det naturliga urvalet för att hålla befolkningen stark och intelligent, nu börjat fela när smarta personer slutat föra sina gener vidare. Denna evolutionära förändring visas i en delad bild, där ett yuppie-par pratar om deras val att vänta med att skaffa barn, medan ett fattigt obegåvat par har samlag på en soffa. Högra sidan delar sig i fyra mindre ramar, när det fattiga paret börjar få barn, medan yuppie-paret på vänster sida, nu något äldre, pratar om deras välstånd. Mer små ramar poppar upp på höger sida. Den högra sidan ökar hela tiden exponentiellt medan ungarna växer upp och skaffar sina egna barn. Den högra sidan blir så full att den börjar trycka undan den vänstra sidan av skärmen, tills yuppie-kvinnan, som nu är runt 50 år gammal, tvingas åt sidan av den evigt växande skaran av idioter."

Ovanstående citat stämmer inte helt överens med filmen i sin färdiga version.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 3001 Arkiverad 27 september 2007 hämtat från the Wayback Machine.. Edward Havens, Filmjerk.com. January 29, 2004. Last accessed November 25, 2006.