Impulse Tracker

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Impulse Tracker (IT) är en kraftfull och välstrukturerad tracker (dataprogram för musikredigering) för DOS som utvecklades av Jeffrey Lim 1995–2000.

Den var under 1990-talet en av de populäraste DOS-trackerna och var onekligen en av de mest välskrivna. Det enda som gjorde den mindre kraftfull än exempelvis ärkekonkurrenten Fast Tracker 2 (FT2) var att FT2 hade en sample-editor där trackern bland annat kunde rita sina egna primitiva sample direkt i grafen[särskiljning behövs].

I detta avseende förlorade IT mot FT2 när det gäller skapandet av sample-baserad chipmusik där primitivvågor är precis de samples man vill använda för att efterlikna ljudet från primitiva ljudchip. Skulle IT 2.14 haft en sample-editor skulle den onekligen varit den bästa DOS-trackern för att skapa sample-baserad chipmusik med.

Det ska dock medges att chipmusik inte var tracker-scenens största musikgenre under 1990-talet utan att tracker var ett ganska nära professionellt sätt att skapa musik av hög ljudkvallitet vilket Impulse Tracker med sitt stöd för 16-bits-samples gjorde sig populär till.

Exempel på artister som använde IT är den israeliska psytrance-gruppen Infected Mushroom.

Än idag är Impulse Trackers filformat .IT ett av de två vanligaste modulformaten (vid sidan av FT2:s .XM) och oftast används inte längre Impulse Tracker 2.14 för att skapa .IT-moduler utan modernare trackrar som anpassar formatet så som den mycket populära Windows-baserade Modplug Tracker eller de multiplattformsbaserade Cheese Tracker och nykomna Schism Tracker som är en mycket nära perfekt klon av IT 2.14:s användargränssnitt driven av Modplug Trackers ljudmotor, vilken för övrigt inte helt återskapar IT 2.14:s ljud när det gäller petigt blandande av primitiva och frasiga vågor eftersökande exakt rätt slags fasningar och syntetiseringar.