In Statu Nascendi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med det kemiska begreppet in statu nascendi.
Examenstidningen 1980-81 var en pastisch på den dåvarande formgivningen av Sveriges telefonkataloger.

In Statu Nascendi (ISN, latin för "i frigörelsens ögonblick") var en förening på Rudbecksskolan i Örebro vars historia sträcker sig ända tillbaka till hösten 1904. Från någon gång på 1930-talet ordnade ISN den första maj varje år ett tåg, kallat Tekniståget eller In Statu-tåget, som gick genom stadens gator. Tåget var en parodi på årets nyhetshändelser och Örebros näst största attraktion, bara Hindersmässan var större.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Förutom arrangemanget av tåget distribuerades examenstidningen In Statu Nascendi under första-majhelgen, och brukade säljas i tusentals exemplar. Vidare fungerade föreningen som en festarrangör för skolelever i Örebro och hade hand om både in- och utsparkar. ISN var i första hand en förening för avgångsklasserna (år 4) och för dessa samordnades inköp av halmhattar och ingenjörsringar.

En stående aktivitet var att under lucianatten klä Engelbrektstatyn på Stortorget i luciakläder. Stadens ordningsmakt ogillade detta och satte in hårdare och hårdare bevakning. Lucia 1980 kände teknisterna motståndet väl hårt och klädde därför den höga vid slottet stående statyn av Karl XIV Johan. Andra aktiviteter var julgranen på Våghustorget byttes mot en midsommarstång med reklam för In Statu-tåget samt när ljusen i granen framför Nikolaikyrkan blinkade i discotakt som reklam för skoldiscot Disco Underground.

Föreningen upphör[redigera | redigera wikitext]

I början av 2003 gick föreningen i konkurs med stora underskott på grund av den kraftiga misskötseln.

Källor[redigera | redigera wikitext]