Ingå gästhamn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ingå marina år 2011.
Karta över Ingå gästhamn i Ingå, Finland.

Ingå gästhamn är en gästhamn som ligger i Ingå kyrkby i kommunen Ingå i Nyland. Gästhamnen är belägen vid Kyrkfjärden på bägge sidorna om jordpiren, i anslutning till kommunens centrum[1].

Gästhamnen har i juni 2021 31 båtplatser[1] längs flytande bryggor och längs åkajen. Småbåtshamnen i Kyrkfjärden drivs av bolaget Ingå båthamnar[2]. Hamnen har byggts ut i etapper sedan 1970-talet[3] och har i dagens läge cirka 660 båtplatser[4], men det finns planer på att utvidga till ca 855. Planerna på att utvidga skulle finansieras med en aktieemission.[2]

Farleden in till hamnen är 1,9 meter djup[1]. I hamnen finns serviceanläggningar, parkerings- och vinterförvaringsfält[3].

Kyrkbyns ålandskap hyser små affärer, kaféer och service[5]. Kajerna vid Ingå å är sommartid kantade med fritidsbåtar[6]. Hamnområdet innanför ån och havsviken avgränsas av kommungården och affärscentrum Strand.[3] I Strand finns bland annat kläd- och inredningsbutiker, konditionscenter, Alko, kafé, frisörssalong och en restaurang[1].

Framför Strand ligger kyrkbyns torg[3]. I närheten finns också restauranger och kaféer, bränslestation, taxistation, båtservice och -verkstäder, butiker, apotek, hälsocentral, livsmedelsbutiker och presentbodar[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]