Innventia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Innventia AB, tidigare STFI-Packforsk AB, är ett svenskt forskningsinstitut i aktiebolagsform som bedriver forskning, utveckling och uppdrag inom massa- och pappersindustrin, förpackningsindustrin och den grafiska branschen. Verksamheten sträcker sig från grundläggande forskning till direkta konsult- och utvecklingsuppdrag inom tre industriella verksamhetsområden med slutprodukterna biobaserad energi, kemikalier och material, grafiska medieprodukter samt förpackningar. Verkställande direktör är Birgitta Sundblad.

Innventia har även ett labb i Kista som sysslar med miljötålighetsprovning, inom området vibrationsprovning och klimatprovning.

För klimatprovning finns utrustning för temperatur-, fukt och saltprovning. En produkt utsätts för mycket under sin beräknade livscykel. Det kan förekomma temperaturväxlingar fukt och salt. Dessa påfrestningar testas i klimatkammare och saltdimmekammare. Detta för att se att produkten uppfyller ställda krav även under extrema förhållanden.

Innventia AB ägs sedan den 1 april 2016 av svenska staten genom RISE Research Institutes of Sweden.

Historik[redigera | redigera wikitext]

STFI-Packforsk bildades 2003 genom en sammanslagning av det tidigare STFI, grundat 1942, vars namn ursprungligen uttyddes Svenska träforskningsinstitutet och senare Skogsindustrins tekniska forskningsinstitut, Institutet för förpackningsforskning, Packforsk, och institutet Framkom, bildat 2000 med verksamhet inom grafisk teknik och digitala tryckmetoder. Packforsk, som bildades 1970 (under namnet Svenska Förpackningsforskningsinstitutet och låg på Hammarby Fabriksväg 29-31 i Johanneshov de första åren. Dess vd och senare professor hette Yngve Dagel. Företaget bytte senare namn till Packforsk).

STFI-Packforsk AB bytte i april 2009 namn till Innventia AB i avsikt att markera sin önskade roll som innovationspartner till andra företag och organisationer inom sitt verksamhetsområde.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]