Institutet för tillämpad matematik

Från Wikipedia

Institutet för tillämpad matematik (ITM) var ett svenskt forskningsinstitut med inriktning på tillämpad matematik som fanns i Stockholm[1] åren 1971 till 2007.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bakom ITM stod Stiftelsen tillämpad matematik (STM) som bildades 1970 av ett antal medlemsföretag.[2] Syftet med STM var att främja forskning inom tillämpad matematik samt praktisk användning av resultat från sådan forskning i företag och organisationer.

ITM bildades 1971 som en stiftelse, efter ett regeringsbeslut.[2] Finansieringen av ITM garanterades i ett ramavtal mellan STM och svenska staten genom Styrelsen för teknisk utveckling (STU) och senare Nutek. ITM:s styrelse bestod av ledamöter utsedda av STU respektive STM.[1] Detta var en konstruktion som var vanlig för många svenska branschforskningsinstitut vid denna tid.

Statens stöd till ITM upphörde 2001, och efter det utsågs hela styrelsen för ITM av STM.[2]

2001 etablerades Fraunhofer-Chalmers centrum för industrimatematik (FCC) i Göteborg, och började bedriva verksamhet som liknade den som tidigare bedrivits vid ITM. Detta ledde till att beslut togs om att upplösa STM och ITM hösten 2007.[2]

Föreståndare[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Institutet för tillämpad matematik ITM i Sveriges statskalender 1984
  2. ^ [a b c d] Välkommen till STM och ITM Arkiverad 13 maj 2021 hämtat från the Wayback Machine., itm.se, läst 2020-06-08