Svenska staten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stora riksvapnet med Serafimerordens kedja är en symbol för Svenska staten.[1]

Svenska staten (i äldre texter ofta benämnd som Kronan, alternativt Statsverket som ekonomisk enhet för den del av statsförvaltningen som sorterade under Kungl. Maj:t[2]) är den offentliga centralmakten i Sverige, vars organ består av statschefen, riksdagen och regeringen, samt de domstolar och förvaltningsmyndigheter som lyder under dessa.[3]

Svenska staten är en juridisk person[4] och är internationellt en folkrättsligt erkänd suverän entitet. Regler för dess interna verksamhet, bortsett från folkrättslig sedvanerätt, regleras i första hand av regeringsformen (motsvarande en bolagsordning), som är en av Sveriges grundlagar. Regeringsformen kompletteras av andra lagar, förordningar, föreskrifter och rättsfall inom det juridiska område som kallas statsrätt.

Förutom och utöver staten, består den offentliga sektorn i Sverige även utav kommuner, landsting och regioner. Kommuner, landsting och regioner är skilda juridiska personer från staten, då kommunal självstyrelse tillämpas i Sverige.[5]

Statliga företag[redigera | redigera wikitext]

Med ett statligt bolag avses en företagsform, där staten är den huvudsakliga ägaren. Många tidigare affärsverk (t.ex Statens järnvägar) har omvandlats till statliga aktiebolag, styckats upp i flera bolag eller har privatiserats.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stora Riksvapnet, Riksarkivet, hämtad 2018-03-15
  2. ^ Nationalencyklopedin, band 17 (1995), s. 215, uppslagsordet Statsverket.
  3. ^ SO-rummet, "Så styrs Sverige" Arkiverad 8 juni 2017 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ ”E-conomic, "Juridisk person – vad är en juridisk person?"”. Arkiverad från originalet den 12 juli 2017. https://web.archive.org/web/20170712063515/https://www.e-conomic.se/bokforingsprogram/ordlista/juridisk-person#. Läst 27 april 2017. 
  5. ^ Sveriges kommuner och landsting, "Styra Sverige – så fungerar det"

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]