Interahamwe

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Interahamwe är en milisgrupp som låg bakom en stor del av dödandet under folkmordet i Rwanda. Interahamwe drevs av en extrem hutu-nationalistisk ideologi och fick stöd från den dåvarande huturegeringen i landet. Under folkmordet på tutsier i Rwanda upprättade Interahamwe vägspärrar, där tutsier som försökte fly undan våldet stoppades och mördades. En av de ledande var Protais Zigiranyirazo, allmänt kallad Monsieur Zed (Mr Z), en hutu-rwandisk affärsman och politiker. Internationella Rwandatribunalen (ICTR) dömde honom den 18 december 2008 till fängelse i 20 år.[1]

När den tutsidominerade rebellgruppen RPF intog Kigali, flydde många Interahamwe-medlemmar till Rwandas grannländer, framför allt till nuvarande Kongo-Kinshasa. Interahamwe-medlemmar organiserade sig där och fortsatte att angripa såväl rwandiska som kongolesiska tutsier. Dessa attacker var en viktig orsak till utbrotten av det första och andra kongokriget.

Interahamwes ledare vid tiden för folkmordet i Rwanda var Robert Kajuga, som dog 1994 i exil i Kongo. Hans ställföreträdare Georges Rutaganda dömdes 2003 av Internationella Rwandatribunalen (ICTR) till livstids fängelse för folkmord, brott mot mänskligheten och mord.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tribunalens dom 18 december 2008 http://69.94.11.53/default.htm