Interahamwe

Från Wikipedia

Interahamwe är en milisgrupp som låg bakom en stor del av dödandet under folkmordet i Rwanda. Interahamwe var knutet till det styrande MRND-partiet och drevs av en extrem hutu-nationalistisk ideologi. Under folkmordet på tutsier i Rwanda upprättade Interahamwe vägspärrar, där tutsier som försökte fly undan våldet stoppades och mördades.

Interahamwes ledare vid tiden för folkmordet i Rwanda var Robert Kajuga (som ironiskt nog var etnisk tutsi[1]). Han dog 1994 i exil i Kongo. Hans ställföreträdare Georges Rutaganda dömdes 2003 av Internationella Rwandatribunalen (ICTR) till livstids fängelse för folkmord, brott mot mänskligheten och mord.

När den tutsidominerade rebellgruppen RPF intog Kigali, flydde många Interahamwe-medlemmar till Rwandas grannländer, framför allt till nuvarande Kongo-Kinshasa. Interahamwe-medlemmar organiserade sig där och fortsatte att angripa såväl rwandiska som kongolesiska tutsier. Dessa attacker var en viktig orsak till utbrotten av det första och andra Kongokriget.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]