Interkontinental ballistisk robot

Från Wikipedia
Minuteman, Interkontinental ballistisk robot i USA:s flygvapen

En interkontinental ballistisk robot eller missil (på engelska intercontinental ballistic missile, förkortat ICBM) är en ballistisk robot med en räckvidd på mer än 5 500 km.[1]

Räckvidd[redigera | redigera wikitext]

Räckvidden är tillräckligt stor för att skjuta från en kontinent till en annan. Interkontinentala ballistiska robotar är försedda med en eller flera kärnvapenstridsspetsar, ofta av MIRV-typ, som kan styras individuellt mot olika mål i samma område.

Plattformar[redigera | redigera wikitext]

Robotarna kan avfyras från såväl land som från ubåtar i undervattensläge. Robotarna utvecklades under det kalla kriget då de användes av Sovjetunionen och USA för att hota varandra.

Strategisk betydelse[redigera | redigera wikitext]

Interkontinentala ballistiska robotar har aldrig använts i krig[2] men fortsätter att utgöra ett hot om kärnvapenkrig. De är en förutsättning för ömsesidig garanterad förstörelse och därmed för terrorbalansen.

Landbaserade interkontinentala ballistiska robotar i bruk[redigera | redigera wikitext]

USA
Indien
Kina
Israel
Nordkorea
Ryssland

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Special Weapons Primer: Intercontinental Ballistic Missiles, Federation of American Scientists, läst 2013-01-15
  2. ^ Dirk Roland Haupt: Ballistiskt missilförsvar i Europa och folkrätten. Jus ad bellum, jus in bello och staters folkrättsliga ansvar ex delicto; i: Kungliga Krigsvetenskapsakademiens Handlingar och Tidskrift, 218:e årgången (2014), fjärde häftet, sid 53-83