Internationell politik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Internationell politik är den statsvetenskapliga gren där politiska relationer över statsgränser studeras. Ibland skiljer sig den statsvetenskapliga definitionen av internationell politik från den vardagliga. Inom statsvetenskapen avser man främst det politiska spelet mellan stater, medan kunskap om politiken och de politiska systemen i andra länder räknas till underdisciplinen jämförande politik.

Internationella relationer[redigera | redigera wikitext]

Internationell politik är del av det större området internationella relationer vilket lätt kan leda till missuppfattningar vid exempelvis läsning av anglosaxisk litteratur då disktinktionen mellan de olika begreppen inte är lika tydlig som i svenskan.

Inom akademin är internationella relationer en teoridriven disciplin, till skillnad från andra statsvetenskapliga discipliner som betonar empiri. Två av de centrala teorierna är realism och liberalism. Två historiska händelser har haft särskilt stort inflytande över disciplinen, först det kalla kriget och den bipolära världsordningen, och efter Berlinmurens fall den nya multipolära världsordningen. De olika teorierna ger olika infallsvinklar för att förstå och förklara dessa olika skeenden.[1]

Ett centralt begrepp är aktörer. Den centrala aktören i statsvetenskapen generellt är nationalstaten, där fokus ligger på interna och mellanstatliga ageranden. Internationella relationer fokuserar istället på ett större antal aktörer, till exempel nationalstater, mellanstatliga organisationer, multinationella företag, transnationella rörelser i civilsamhället.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Gustavsson, Jakob & Tallberg, Jonas (2014). Internationella relationer. Studentlitteratur. ISBN 9789144102801 

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Internationella relationer. 2014. sid. 37