Internationellt mete

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Internationellt mete är en gren av tävlingsmete i sötvatten. Det är med största grenen av mete i Europa. Ibland benämns grenen även som Modernt mete.

Internationellt mete anses ofta vara mer rättvist än traditionellt mete eftersom reglerna medför mer rättvisa tävlingsförhållanden och att man har bättre förutsättningar att påverka fisket jämför med t.ex det så kallade traditionella metet.

En tävling avgörs genom den fångade fiskens totalvikt. Inom det Internationella metet förvarar man sin fångande fisken levande i ett så kallat keepnet (en sorts sump). Fångsten släpps levande tillbaka efter tävlingen.

De metoder man använder är att meta med flöte. Till det använder man ett traditionellt toppknutet teleskopskt metespö, ett kastspö eller ett sk take apart. Den maximalt tillåtna längden för ett spö är numera begränsat till 13 meter. På vissa tävlingar får man även bottenmeta.

Inom det internationella metet är det tillåtet att locka till sig fisk med mäsk och genom att loose feeda (slänga i beten i vattnet). Strax innan tävlingsstart blandar deltagande mäsk och cirka fem minuter för start, grundmäskar man på given signal. Vid grundmäskningen finns inga begränsningar av hur stora mäskbollar man får använda. Under själva tävlingen brukar storleken vara begränsad, ofta till att mäskbollen skall rymmas i en sluten hand. Att mäska i lagom mängd och med rätt sorts mäsk är en av svårigheterna som de tävlande måste bemästra.

Varje år arrangeras SM, EM och VM i internationellt mete.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]