Interneringslägret Yodok

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Interneringslägret Yodok
Hangul요덕 제15호 관리소
Hanja耀
McCune-ReischauerYodŏk Che Sibo-ho Kwalliso
Reviderad romaniseringYodeok Je Sipo-ho Gwalliso

Yodŏk är ett av de mest kända koncentrationslägren i Nordkorea. Lägret är beläget i landskommunen Yodŏk i provinsen Södra Hamgyong. Det officiella namnet är Kwan-li-so (omskolningcenter) nr 15. På 1990-talet fanns uppskattningsvis 30.000 fångar i lägrets helt slutna livstidsområde, och runt 16.500 i "revolutioneringsområdet", varav många familjemedlemmar till fångar och personer repatrierade (hemflyttade) genom kidnappning eller annat tvång från Japan, Sydkorea eller Kina.

Lägret har ett slutet livstidsområde men även ett "revolutioneringsområde" (hyeok-myong-hwa-koo-yeok) från vilket fångar ibland frigetts vilket har lett till att det finns vittnesmål från flyktingar om Yodŏk.

Lägret omges av ett taggtrådsstängsel tre till fyra meter och murar två till tre meter, försedda med elstängsel ovanpå. Stängslet bryts av med vakttorn och patrulleras av 1.000 vakter beväpnade med automatgevär, handgranater och vakthundar. I revolutioneringsområdena utförs offentliga avrättningar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Hawk, David. The Hidden Gulag: Exposing North Korea’s Vast System of Lawless Imprisonment. 2 ed. Washington, DC: The Committee for Human Rights in North Korea.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 6 juni 2011.