Hoppa till innehållet

Isländskt teckenspråk

Från Wikipedia

Isländskt teckenspråk (isländska: íslenskt táknmál) är ett teckenspråk för dövaIsland. Det är baserat på det danska teckenspråket. Fram till 1910 skickades döva islänningar till Danmark för att lära sig teckenspråk.[1] Det är officiellt erkänt av staten och sköts av en nationell kommitté.

Isländskt teckenspråk skiljer sig mycket från den talande isländskan. 1999 hävdade det isländska utbildningsministeriet i den isländska läroplanen, att teckenspråk är de dövas modersmål, och att talad isländska är andraspråket. 27 maj 2011 erkändes teckenspråket som officiellt språk för döva på Island.[2]

2006 gjordes en jämförelse mellan ordförrådet i isländskt teckenspråk och danskt teckenspråk för att hitta likheter mellan språken. Resultatet var att även om vissa tecken liknade varandra var 37% av tecknen olika i struktur och dessutom var 16% av tecknen lika, men olika i form, position, rörelse eller position.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Icelandic Sign Language” (på engelska). Félag Heyrnalausra. https://www.deaf.is/english/icelandic-sign-language/. Läst 13 oktober 2022. 
  2. ^ „Frumvarp um táknmál samþykkt” RÚV, läst 15 maj 2021
  3. ^ Aldersson, Russell R; McEntee-Atalianis, Lisa J (1 oktober 2008). ”A Lexical Comparison of Signs from Icelandic and Danish Sign Languages”. Sign Language Studies. 2 9. bindi. http://gupress.gallaudet.edu/SLS/SLS9-1.html. Läst 15 maj.  Arkiverad 21 april 2013 hämtat från the Wayback Machine.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]