Isla del Caño

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vy från Isla del Caño

Isla del Caño är en liten ö i Bahia de Coronado i Costa Rica. Den ligger på Costa Ricas Stillahavssida, 9 sjömil (16,5 km) väster om Punta LloronaOsahalvön. Den stiger kraftigt upp till en plan topp på 123 meters höjd.

Ön är idag nationalpark, med en permanent vaktstation. Den är ett populärt turistmål för sina stränder, korallrev och marina djurliv. Forskare använder för närvarande korallreven för att studera faktorerna kring koralldöd och återkolonisering. Det marina djurlivet omfattar mantor, delfiner, havssköldpaddor, valar och en stor variation av fiskarter. Den begränsade mångfalden av terrest fauna är dock anmärkningsvärd, då ön har mindre än en procent av insektsarterna som finns på fastlandshalvön och en avsaknad av ett antal djur inhemska på det närliggande fastlandet. Bevisen för förkolonial mänsklig aktivitet på ön är betydande, där en del av de mest intressanta artefakterna är några av Costa Ricas stensfärer som bevisligen skapats av tidiga civilisationer.

Sedan 30 januari 2003 är nationalparken tillsammans med Corcovado nationalpark uppsatt på Costa Ricas tentativa världsarvslista.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Corcovado National Park and Isla del Caño Biological Reserve” (på engelska). UNESCO World Heritage Centre. http://whc.unesco.org/en/tentativelists/1795/. Läst 12 juli 2012.