Manta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Manta (olika betydelser).
För arrondissementet i Benin, se Manta, Benin.
Manta
Status i världen: Nära hotad
Manta birostris-Thailand3.jpg
Manta, fotograferad i vattnen utanför Thailand.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Överklass Broskfiskar
Chondrichthyes
Underklass Hajar och rockor
Elasmobranchii
Överordning Rockor
Batoidea
Ordning Rockor
Rajiformes
Familj Örnrockor
Myliobatidae
Släkte Manta
Bancroft, 1829
Art Manta
M. birostris
Vetenskapligt namn
§ Manta birostris
Auktor (Walbaum, 1792)
Hitta fler artiklar om djur med

Manta eller djävulsrocka (Manta birostris) är en stor rocka. Den kan bli mer än 7 meter mellan vingspetsarna och kan väga uppåt 2 ton. Den lever i tropiska vatten. Mantan har en ovanligt stor hjärna och är förmodligen intelligent. Den kan lära sig känna igen olika dykare, och den är ofta mycket nyfiken och social.

I juni 2007 föddes för första gången en djävulsrocka i fångenskap, i ett japanskt akvarium. Den nyfödda honan mätte två meter mellan vingspetsarna.

De större arterna, M. birostris, når 7 meter i bredd, medan den mindre, M. alfredi når 5,5 meter. Båda har trekantiga bröstfenor, hornformade cefaliska fenor och stora, framåtvända munnar. De klassificeras bland Elasmobranchii (hajar och rockor) och placeras i eagle ray familjen, Myliobatidae.

Mantor finns i tempererade, subtropiska och tropiska vatten. Båda arterna är pelagiska; M. birostris migrerar över öppna hav, enstaka eller i grupper, medan M. alfredi tenderar att vara bosatt och kust. De är filtrerare och äter stora mängder djurplankton, som de sväljer med sina öppna munnar när de simmar. De är dräktiga i över ett år och föder levande ungar. Mantor kan besöka rengöringsstationer för att avlägsna parasiter. Liksom valar, de bryter, av okänd anledning.

Båda arterna är listade som sårbara av Internationella unionen för skydd av natur. Antropogena hot är föroreningar, förveckling i fiskenät, och direkt skörd för deras Gälräfständer för användning inom kinesisk medicin. Deras långsamma reproduktion förvärrar dessa hot. De skyddas på internationellt vatten av konventionen om skydd av flyttande vilda djur, men är mer sårbara närmare land. Områden där Mantas samlas är populära bland turister. Endast ett fåtal akvarier är stora nog att hysa dem. I allmänhet kan dessa stora fiskar sällan ses och är svåra att studera.

Manta
Video of a manta ray