Islas del Atlántico Sur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
South Georgia and South Sandwich Islands.png
Malvinerna med de officiella ortsnamnen enligt det argentinska departementet

Islas del Atlántico Sur är ett av de fyra departement som utgör den argentinska provinsen Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur. Det argentinska departementet består av öarna Malvinerna (Falklandsöarna), Sydgeorgien, Sydsandwichöarna och har en total yta på 16 955 km².[1]

Argentina kontrollerar dock inget av departementets territorium. Falklandsöarna, Sydgeorgien och Sydsandwichöarna är brittiska territorier (British Overseas Territories), som Argentina gör anspråk på. Argentina ockuperade ögrupperna militärt år 1982, men Storbritannien återerövrade dem under det 74 dagar långa Falklandskriget.

Sydorkneyöarna ligger söder om 60 grader sydlig bredd, och omfattas därmed av Antarktisfördraget. Stater som har anslutit sig till fördraget skall inte göra något för att underhålla, stödja eller förneka territoriella anspråk i Antarktis, men fördraget föreskriver också att staterna inte har frångått sina territoriella krav. Både Argentina och Storbritannien, som båda har anslutit sig till fördraget, gör anspråk på dessa öar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.tierradelfuego.gov.ar

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]