Storbritanniens utomeuropeiska territorier

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Storbritanniens utomeuropeiska territorier.

Storbritanniens utomeuropeiska territorier (British Overseas Territories) är avhängiga territorier under kontroll av Storbritannien, som inte är en del av den brittiska statsbildningen (Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland).

Relationer till Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

Dessa områdens förhållande till Storbritannien regleras i en lag som kallas British Overseas Territories Act som stiftades år 2002. Dessa områden är vad som återstår av det tidigare Brittiska imperiet. Flera av dem har varit kronkolonier (engelska crown colonies). Den beteckningen avskaffades år 1981 till förmån för British dependent territory vilket i sin tur år 2002 byttes mot den nuvarande termen British overseas territory av vilka det idag (2008) finns 14 stycken. Dessa områden har i de flesta fall långtgående självstyre med egen regering, parlament och lagstiftning. Det är i huvudsak utrikespolitik, försvarspolitik och statsöverhuvud (i detta fall drottning Elizabeth II) som är gemensamt med Storbritannien.

Territorierna och EU[redigera | redigera wikitext]

Med undantag för Gibraltar står de utomeuropeiska territorierna utanför Europeiska unionen (EU), klassificerade som utomeuropeiska länder och territorier (overseas countries and territories, OCT). Gibraltar följde med Storbritannien in i Europeiska gemenskapen (EG) 1973, men p.g.a. oenighet med Spanien som inträdde i gemenskapen 1986, omfattas inte Gibraltar av alla samarbeten (se Undantag inom Europeiska unionen). Gibraltarborna är alltså EU-medborgare utan att vara brittiska medborgare. 2004 deltog Gibraltars invånare för första gången i val till Europaparlamentet och bildade för detta ändamål en särskild valkrets tillsammans med Sydvästra England.[1]

Territorieinvånarnas medborgarskap[redigera | redigera wikitext]

Medborgare i territorierna har inte fullt brittiskt medborgarskap, utan ett territoriemedborgarskap (British Overseas Territories citizenship). Enligt den brittiska medborgarskapslagen från 1981 är medborgarna dock garanterade brittiskt medborgarskap om de bosätter sig i Storbritannien.[2]

Valuta[redigera | redigera wikitext]

De flesta av territorierna använder andra valutor än det brittiska pundet, dock oftast kopplade 1:1 till pundet, så att det mest är ett särskilt utseende på sedlarna.

Utomeuropeiska territorier[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gibraltar should join South West for elections to European Parliament, Storbritanniens valkommission
  2. ^ British Nationality Act 1981