JAT Flight 367

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
JAT Flight 367
Flight JAT367.png
Olyckssammanfattning
Datum26 januari 1972
TypBombning
PlatsSrbská Kamenice, Tjeckoslovakien
Passagerare23
Besättning5
Skadade1
Omkomna27
Överlevande1
FlygplanstypMcDonnell Douglas DC-9
FlygbolagJAT
StartStockholm-Arlanda
1:a mellanlandningKöpenhamn-Kastrup
2:a mellanlandningZagrebs flygplats
DestinationBelgrad-Nikola Teslas flygplats

JAT Flight 367 var ett flygplan av typ McDonnell Douglas DC-9-32 (registreringsnummer YU-AHT) som den 26 januari 1972 exploderade under färd, över gränsen mellan dåvarande Östtyskland och Tjeckoslovakien. Planet var på väg från Stockholm till Belgrad efter mellanlandning i Köpenhamn och Zagreb. Planet bröts i två delar och störtade nära byn Srbská Kamenice i Tjeckoslovakien (numera i Tjeckien). 27 av de 28 ombordvarande dödades, medan en av flygvärdinnorna, Vesna Vulović (1950–2016), överlevde.

Morgonen därpå fick den svenska tidningen Kvällsposten ett anonymt telefonsamtal. En man förklarade på bruten svenska att han var kroat och medlem av den kroatiska motståndsrörelsen och Ustaša. Han tog på sig ansvaret för bombningen av DC-9:an.

Olycksplatsen spärrades av under 24 timmar. Vesna Vulović var längst bak i planet vid tidpunkten för explosionen. Den bakre delen av planet slets bort från resten av flygkroppen och hon föll 10 000 meter innan hon träffade marken. En serveringsvagn höll fast henne i den bakre delen av planet under fallet, vilket hindrade henne från att sugas ut ur planet under dekompressionen och under fallet.

Vulović låg i koma i 27 dagar och blev tillfälligt förlamad från midjan och ner, men hon överlevde och fortsatte att arbeta inom flygbolaget JAT.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Artikeln är översatt från engelska Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]