Kvällsposten

Från Wikipedia
Kvällsposten
PublikationstypKvällstidning
Grundad1948
LandSverige
HuvudkontorRådmansgatan 16, Malmö.
ChefredaktörMaria Rydhagen
Ansvarig utgivareKlas Granström
Politisk beteckningLiberal
SpråkSvenska
Frekvens7 nummer/vecka
Upplaga55 800 (vardagar), 84 600 (söndagar), räckvidd, 100 000 (Orvesto)
FormatTabloid
HuvudägareBonnier AB
ISSNISSN 1402-8042
Webbplatswww.kvp.se
En löpsedel till Kvällsposten

Kvällsposten, KvP, är en skånsk kvällstidning, grundad 1948, vilken sedan 1998 utgör en sydsvensk edition av Expressen. Politiskt betecknar tidningen sig som liberal och är partipolitiskt oberoende. Den utgavs ursprungligen endast söndagar, men blev daglig 1950 efter förvärv och sammanslagning med Skånska Aftonbladet. Kvällsposten ägdes av Sydsvenska Dagbladet Snällposten och var i likhet med denna högerinriktad fram till 1966, då båda tidningarna fick beteckningen "oberoende liberal".

1990-1995 hette tidningen IDag och var en sammanslagning med Göteborgs-Tidningen. Sedan 1998 är Kvällsposten en edition av Expressen och ingår således i Bonnierkoncernen. Redaktionen finns i Malmö och tidningen ges ut i hela Sydsverige, med Småland, Öland, Blekinge, södra Västergötland, Halland och Skåne som bevakningsområde.

Kulturpriser[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1952 utdelar tidningen årligen Kvällspostens Thaliapris till teaterpersoner och sedan 1979 utdelar man även till minne av skådespelaren Edvard Persson Edvardpriset till personer inom scen- och underhållningsvärlden.

Tidningen delar också ut priset till Årets skåning, vilket röstas fram av tidningens läsare.

Journalistik[redigera | redigera wikitext]

Kvällspostens journalistik innehåller snabba nyheter, bred sportbevakning i allmänhet och fotbollslaget Malmö FF i synnerhet, fördjupande och granskande samhällsjournalistik och nöje. Kvällsposten är en del av Expressen. Bland journalisterna som arbetar eller har arbetat på Kvällsposten finns Patrick Ekwall, Niklas Orrenius, Mikael Ölander, Maria Rydhagen, Johan T Lindwall, David Lagercrantz och Federico Moreno.

Lista över chefredaktörer[redigera | redigera wikitext]

Från 1948 till 1964 hade Kvällsposten ingen chefredaktör. 1950-1964 leddes tidningen av en redaktionschef.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]