Jacobsons organ

Från Wikipedia
Version från den 8 maj 2016 kl. 18.06 av LarskeBot (Diskussion | Bidrag) (→‎top: ., rättar stavfel: ett typ av → en typ av med AWB)

Jacobsons organ (uppkallat efter den danske anatomen Ludvig Jacobson, 1783-1843), även kallat jacobsonska organet eller vomeronasalorganet, är ett accessoriskt luktorgan hos vissa landlevande ryggradsdjur, som ormar och andra kräldjur och hos en del däggdjur.

Jacobsons organ används för att uppfatta luftburna doftpartiklar. Det är lite olika placerat hos de olika djurgrupperna, men alltid nära näshåligheterna. Hos ormar och ödlor, som är de djur hos vilka Jacobsons organ är mest välutvecklat, är organet beläget i den övre delen av gommen. Genom sin tunga fångar ormarna och ödlorna upp doftpartiklar i luften och överför dem till organet, exempelvis i syfte att upptäcka byten.

Hos däggdjur används organet främst för att fånga upp feromoner från individer av samma art. Det fungerar som en typ av kemiskt signalsystem vars största uppgift är att framföra territoriella och sexuella budskap.

Källor