Jag stal en miljon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jag stal en miljon
(The Lavender Hill Mob)
GenreKomedi
RegissörCharles Crichton
ProducentMichael Balcon
Michael Truman
ManusT.E.B. Clarke
SkådespelareAlec Guinness
Stanley Holloway
OriginalmusikGeorges Auric
ProduktionsbolagEaling Studios
Premiär1951
Speltid81 minuter
LandEngland
SpråkEngelska
IMDb SFDb

Jag stal en miljon (originaltitel: The Lavender Hill Mob) brittisk komedifilm från 1951, i regi av Charles Crichton, med Alec Guinness och Stanley Holloway i huvudrollerna. Även Audrey Hepburn har en mindre roll.

1999 placerade British Film Institute filmen på 17:e plats på sin lista över de 100 bästa brittiska filmerna genom tiderna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Henry Holland (Alec Guinness) har arbetat på samma bank i nästan 20 år där han ansvarat för att leverera guldtackor. Tillsammans med sin vän Pendlebury (Stanley Holloway) sätter han ihop en plan för att stjäla guldtackorna och smälta ner dem till små souvenir-eiffeltorn och sedan smuggla dem till Paris. Katastrofen inträffar dock och eiffeltornen i guld säljs av misstag till en besökande skolklass från England. Gänget lyckas spåra upp och köpa tillbaka alla eiffeltornen utom ett, som råkar befinna sig på en polismässa. Henry Holland snor åt sig eiffeltornet och en vild jakt uppstår. Han lyckas dock undkomma till Sydamerika med frukterna av sitt byte men lagen hittar honom och han arresteras.

Medverkande i urval[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

T.E.B. Clarke tilldelades en Oscar för sitt arbete med filmens manus 1953. Den hade svensk premiär 10 september 1951.

Manusförfattaren, T.E.B. Clarke, vände sig till Bank of England för att få veta hur man kunde bära sig åt för att stjäla guld för en miljon pund. Banken satte ihop en kommitté som tog fram planen åt honom.

Det engelska namnet The Lavender Hill Mob kommer ifrån området Lavender Hill i södra London.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]