Jaggi Vasudev

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jaggi Vasudev
Sadhguru-Jaggi-Vasudev.jpg
Föddג׳אגי וזודוב
3 september 1957 (64 år)
Mysore, Indien
MedborgarskapIndien
Utbildad vidUniversitetet i Mysore Arbcom ru editing.svg
SysselsättningFörfattare, filantrop, yogi, miljöaktivist
MakaVijaykumari
Barn1
Utmärkelser
Padma Vibhushan (2017)[1]
Indira Gandhi Paryavaran Puraskar
Webbplatsisha.sadhguru.org
Redigera Wikidata

Jaggi Vasudev, även Sadhguru, född 3 september 1957 i Mysore, är en indisk yogi, mystiker[2] och New York Times-bästsäljande författare.[3] Han grundade Isha Foundation, en icke-vinstdrivande organisation som erbjuder yoga-program runtom i världen och är engagerad i bland annat[4] utbildning[5] och miljöarbete.[6][7]

Tidig ålder[redigera | redigera wikitext]

Jaggi Vasudev föddes i Mysore, Karnataka, Indien, och var den yngsta av fyra barn – två pojkar och två flickor. Hans far var ögonläkare för de indiska järnvägarna och på grund av detta flyttade familjen ofta. Vid 10 års ålder kom Vasudev i kontakt med Malladihalli Sri Raghavendra Swamiji, som lärde honom en uppsättning av enkla yoga-asanas. Detta tillämpade han sedan regelbundet. Han säger: "utan en enda dags avbrott upplevde jag denna enkla yoga som jag hade blivit lärd och det ledde till en mycket djupare upplevelse med tiden."

Andligt liv[redigera | redigera wikitext]

Vid 25 års ålder, den 23 september 1982, åkte han upp till Chamundi Hill och satte sig på en sten. Där fick han en andlig upplevelse. Han beskriver sina erfarenheter på följande sätt:

Fram till detta ögonblick i mitt liv trodde jag alltid att det här är jag och det är någon annan och något annat. Men för första gången visste jag inte vilken jag var och vilken jag inte var. Plötsligt var det jag bara överallt. Själva klippan som jag satt på, den luft som jag andas, atmosfären runt mig, jag hade just exploderat till allt. Det låter som fullständig galenskap. Detta trodde jag att det varade mellan tio till femton minuter, men när jag kom tillbaka till mitt normala medvetande var det ungefär fyra och en halv timma som jag satt där, fullt medveten, ögonen öppna, men tiden hade just blivit omvänd.

Referenser[redigera | redigera wikitext]